čtvrtek 5. července 2012

Jednodenní půst

Tak milé dámy,

ať tu není )plně mrtvo, mám pro Vás jeden předpřipravený článek :-). Přiznám se, není to až tak článek pro Vás, spíše mne zajímají Vaše reakce, které si přečtu až se vrátím z dovolené (jak jsem psala v minulém článku - 17.7.2012 večer).

Bavila jsem s kamarádkou o svém ZP (více informací ZDE), ona já krásně štíhlounka a co mne překvapilo, bylo, že mi řekla, že s tím měla neuvěřitelný problém taky, zvládla to 2x týdně. První co jsem chtěla vědět jak... tvrdila mi, že začala s jednodenním půstem, nejdříve při úplňku a potom i při novolunní... prý jí potom bylo o to více líto, se přejídat...
Začala jsem o tom přemýšlet, první co se mi vybavilo, tak byla klasika - zpomalený metabolismus, úbytek svalové hmotya ne tuků atd. ... zapátrala jsem tedy na "strýčkovi" googlu a co jsem našla mne překvapilo... Např. :


  Měsíc v úplňku znamená... no vícero různých vlivů na člověka a zvířata obecně. Stačí si všímat svého okolí v tomto období. Je čas na pročištění těla tedy půst. Množství škodlivin v těle stoupá (a to už delší dobu), tělo se hlásí o očistu a půst je ideálním řešením. Ideální dobou pro půst je právě období při a těsně po úplňku. Když měsíc "couvá", tělo se nejlíp čistí a zbavuje škodlivin.
Půstem zlepšíte svou fyzickou kondici a zbavíte se „chronických“ nemocí, ale také načerpáte obrovskou životní sílu, energii a optimismus. Tak proč to nezkusit?
Lidé se hladovce brání z několika důvodů. Za prvé mají obavu, že nebudou moci normálně fungovat, mají strach, že budou muset ležet v posteli a jen odpočívat. Je to obava zbytečná. Pokud se překoná počáteční nervozita „ze změny“ režimu, tělo naopak energií překypuje. Je jasné, že žádné maxivýkony se nedoporučují, odpočívat je nutné a možná období půstu může být po dlouhé době časem, kdy se věnujeme sami sobě. Dalším důvodem proti hladovce lidé uvádějí strach z hladu. Vše je však otázkou mysli, to víme. Proč tedy nenaprogramovat svou mysl na úžasnou očistnou sílu půstu a nezbavit se strachu?
Nejsilnějším důvodem pro odmítání hladovky je lenost zabalená do dalších možných jiných důvodů, člověk je skutečně tvor líný a příliš neoplývá chutí měnit věci zaběhnuté a jít do něčeho, co nevím, jak budu zvládat.
 

 Pravidla půstu:
  • celý den je třeba mít na paměti, jak ušetřená energie pracuje na očištění vnitřností od škodlivých látek, jak vaše játra, střeva. žaludek využívají tuto sílu k regeneraci. 
  • řídit se měsícem - držet půst jednodenní při úplňku, novoluní, při čtvrti, delší půsty začínat při ubývajícím měsíci zvýšit příjem čisté vody, čím více, tím lépe
  • pít čistou vodu a bylinné čaje
  • nedopustit, aby tělu bylo zima
  • pohyb dle možností
  • stejnou dobu, co hladovíme, je po skončení třeba vydržet nepřejídat se a jíst převážně rostlinnou stravu, pít ovocné a zeleninové šťávy a zeleninové vývary.
  • každý reaguje jinak - poslouchejte svůj organismus. Pokud cítíte únavu - odpočiňte si: Nohy nahoru. Zavřít oči.Spát.

Zdoj: http://petraurbankova.webnode.cz/pust-pri-uplnku/




Taky a tedy teď to co mne zajímalo nejvíce - co si o tom myslíte? Velice ráda (a v tomto případě, za ně budu opravdu vděčná - beru to jako radu od ostaních, která nejspíše rozhodne o tom, zda do toho půjdu - zatím jen úplňky.) si návratu přečtu Vaše komentáře - upřímne to bude asi 1. věc, kterou na internetu po cca 3 týdnech bez internetu budu okamžitě číst ;-).


    Vaše Adele

25 komentářů :

  1. nad půstem jsem už přemýšlela, asi do toho při dalším úplňku půjdu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jop,taky jsem nad tím kolikrát přemýšlela..ale dělalo mi problém vydržet celý den jen na zelenině.. takže pít jen vodu a bylinné čaje..no..:DD

    OdpovědětVymazat
  3. Čo som tak zaregistrovala, ľudia na to majú rôzne názory. Úplňkový pôst je čo sa týka zdravia prospešná vec, ale ako pre koho. Ja si občas tiež dávam nejakú očistu, napríklad že jem celý deň len ovocie, alebo aj 3 dni. Ale úplnú hladovku to nie, ako som zistila neni to nič pre mňa. Ja som to skúšala už niekoľko krát (priznávam, bolo to dávno a nie úplne za účelom prečistenia, ale za účelom zníženia hmotnosti) a bola som úplne bez energie, vzhľadom k tomu, že mám skoro každý deň tréningy. Vlastne mi vždy hneď ráno škvrkalo v bruchu a horko-ťažko som to vydržala. Ale je to na tebe, či sa to rozhodneš vyskúšať :-) Možno ti to dobre padne a budeš sa cítiť lepšie :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj..moc ráda Tě čtu a navštěvuju tvůj blog..doufám, že si užíváš dovolenou.článek si určtě přečtu :) spřátelila bys? :)

    OdpovědětVymazat
  5. no určitě bych to měla zkusit...už jsem to jednou zkoušela, ale večer jsem měla takový hlad, že jsem se musela najíst a bylo to v čudu..:/ jinak s tím měsícem mě to nepřekvapuje, vím například, že 2 dny před novem nejvíc zhubneš, zhubneš celkem o dost víc když měsíc odrůstá než když dorůstá.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky půst je super věc kdysi jsem to dodržovala a opravdu to člověka nabije energií :o)musím to zase někdy zkusit akorát je dobré mít klidový režim .. jako třeba být doma a moci si teda kdykoliv lehnout a dát nohy nahoru.

    OdpovědětVymazat
  7. Moje teta a její kamarádky tento jednodenní půst za úplňku drží již dlouho a vyhovuje jim to, pochvalují si to :-)

    OdpovědětVymazat
  8. taky za uplnku drzivam pust a opravdu te to nebije energii a budes se citit lip

    OdpovědětVymazat
  9. Znám lidi, kteří drží - taky jsem držívala... Faktem zůstavá, že od doby co pravidelně jím si půst slibuji a většinou na něj zapomenu ( a když si vzpomenu, tak se tvářím, že jsem si nevzpomněla :D ) Asi je třeba to zkusit a zjistit zda ti to vyhovuje... Pamatuji si, že jsem na sebe vždy byla hrdá a pak dokázala jíst dobře asi tak do oběda druhého dne a většinou jsem si dala něco nezdravého (zmrzku, čokošku, nějakou tyčku apod.) takže výsledný efekt nebyl zrovna uspokojivý... Ale bylo mi tenkrát třeba 17 nebo 18 let, tak si myslím, že bych to mohla teď zvládnout líp :D

    OdpovědětVymazat
  10. já se chystam držet takový jednodenní pseudopůsty...jen zelenina a ovoce...a když už ho budu držet, tak o úplňku nebo novu :-)...musim se k tomu už konečně odhodlat...fitnessdívka má o tom pěknej článek ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Zkusila jsem to před nedávnem a nevydržela jsem to :-/ byla jsem hrozně slabá. Byl to teda půst bez jakéhokoliv jídla, ale nebyla jsem schopná jít ani nakoupit. Vydržela jsem to půl dne... Chci to zkusit v den úplňku. Uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  12. už se na Tebe těším, a hlavně na Tvé recepty!..doufám, že si užíváš! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na jednom blogu jsem četla, že slečně držela také jakýsi úplňkový půst a další dny měla naplánované jen zeleninu, semínka atd.. bylo to hezké.
    Prý, pokud budeš mít skutečně hlad a nebude ti stačit pít, můžeš si dát grep.
    Asi to také zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Můžu si tě přidat? Líbí se mi tvoje jídelníčky, sbírám inspiraci. Zrovna mi na zahradě roste jedna cuketka, tak vyzkouším tvůj nákyp :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, já si myslím, že půsty nejsou dobrý nápad. Tělo se lekne, že nedostává příjem a příště si o to více uloží. Mělo by se jíst pravidelně a málo.
    Mrkněte, prosím, na můj nový blog o hubnutí - založila jsem ho nedávno, ale potřebuju zhubnout moc, budu ráda za každého čtenáře, který mě podpoří
    http://one-day-slimmer.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, dělala jsem takový článěk "Inspirující blogy" nebo tak nějak a vypůjčila jsem si od Tebe jednu fotku-samozřejmě i se zdrojem! Pokud bude vadit, odstraním ji..Drž se!

    OdpovědětVymazat
  17. Pôst sa vo všeobecnosti neodporúča držať viac ako jeden deň, a nie častejšie ako 2x za mesiac. Mal by slúžiť na prečistenie organizmu a nie ako prostriedok na chudnutie. Pôst, o ktorom píšeš som neskúšala, ale ako už bolo v týchto komentároch spomínané, na každého funguje niečo iné :) Takže, ak chceš, skús, ale neodporúčam "hladovať" dlhšie ako jeden deň. Ak sa snažíš o zdravší životný štýl, prípadne potrebuješ popracovať na svojej postave, nechaj sa inšpirovať na www.activeway.sk

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, mohla by jsi napsat reakci k mému článku na blog? Děkuju moc. Je to akutní a pro mě moc důležité.

    OdpovědětVymazat
  19. Kočko kde jsi? Čekám na nové recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Já zkoušela,jak už tady někdo psal jen zelenina a ovoce, hlavně různé šťávy,ale asi to pak ztrácí účinek toho úplňkového půstu?

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem to dřív taky dělávala a bylo to super, až na první dva měsíce, kdy jsem vždycky měla krizi a dokonce se mi pak v noci několikrát zdálo, jak otevírám ledničku a vyjídám jí. Ale druhý den jsem pak nikdy neměla nijak velkej hlad, takže jsem se dokázala ovládat. Držela jsem k tomu ještě dietu a zhubla jsem 10 kilo, určitě i zásluhou úplňků :). Chce to jen mít tu vůli a vydržet.

    OdpovědětVymazat
  22. Je to zajímavý, už jsem o tom někde četla:)

    OdpovědětVymazat
  23. Driv jsem byla schopna nejaky ten pust drzet, ale cim jsem starsi, tak mi to jde nejak hur.

    OdpovědětVymazat
  24. Tak Adélko kdepak tě máme? :o)

    OdpovědětVymazat
  25. Potřebuji vědět, když teď 25.5. nastává úplněk v 6.24 hodin, jestli se drží půst až do druhého dne, tedy až do 6.24 hod. následujícího dne ? nebo jen 12 hodin ? Díky za radu.

    OdpovědětVymazat