čtvrtek 16. května 2013

Dva obrácené koláče a opět každý jiný :-)


A i dnes přichází recepty v tandemu jako to bylo nedávno :-).

První koláč je rozhodně nestandartní v tom, že je bez vajec, není to o tom, že bych se jim vyhýbala, ale prostě jsem ráno chtěla koláč a vejce nebyla, tak jsem to zkusila :-)... Jinak forma je opravdu malá (když vaříte pro jednoho, tak se to hodí :-), jedná se o formu z časopisu "pečené dobroty".


 1) Obrácený perníkovo-jablečný koláč (celý 431 kcal)


1 porce:
100 g jablka (62 kcal)
60 g celozrnné mouky (213 kcal)
120 ml polotučného mléka (58 kcal)
1 PL - 5 g - extra panen.oliv. oleje (40 kcal)
5 g medového koření do perníku (10 kcal)
10 g kypřícího prášku (8 kcal)
10 g - 1 velká PL - třtinového cukru (40 kcal)

Bylo to velice jednoduché :-)... Jablíčko jsem nakrájela a rozložila na dno misky. V jiné míse jsem smíchala vše ostatní - mouku, cukr, koření, mléko, olej a kypřící prášek - vše jsem pořádně promíchala a touto směsí jsem přelila jablka v zapékací misce. Troubu jsem si hned při přípravě dala předehřát na 160C a koláč pekla cca 30 minut. Co se týče doby tak postupujte spíše podle schopností Vaší trouby, ta moje prostě nerada peče sladké a po 30minutách jsem troubu vypnula, ale koláč tam ještě musela nechat, než vychladla. Jinak přesně tohle těsto jsem zkoušela (jen s jiným ovocem) i v mikrovlnce a dopadlo to snad i lépe než z trouby :-)... ale to bude asi opravdu jen mou troubou :-).



2) Obrácený jahodový koláč s příchutí karobu (441 kcal)

1 porce:
200 g jahod (35 kcal)
1 vejce (80 kcal)
25 g celozrnné mouky (89 kcal)
25 g celozrnné žitné mouky (87 kcal)
100 ml polotučného mléka (48 kcal)
1/2 - 6 g - kypčícího prášku (5 kcal)
10 g karobu (22 kcal)
10 g třtinového cukru (40 kcal)

Postup je vlastně totožný s předchozím :-). Jahody jsem nakrájela a naskládala na dno formy. Smíchala jsem mouky (žitnou a pšeničnou), karob, cukr, mléko, vejce a kypřící prášek a opět jsem touto směsí přelila jahody. V tomto případě jsem pekla při 180C opět 30 minut.




Takže opět všem přeji krásné ráno a příjemnou snídani :-).

19 komentářů :

  1. super forma!:) taky vařím a peču pro jednoho, tak se pidi věci fakt hodí!
    oba vypadají skvěle, ale ten jahodový nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, taková krásná forma by se mi taky hodila. Nádherný koláčky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Oba vypadaj super, ale ten druhý vypadá naprosto skvěle!:-)

    OdpovědětVymazat
  4. To je krása! :)) ukládám a určitě zkusím, jen do toho jablečného kydnu vejce, musím nahnat bílkoviny :D :) jinak pro karob mám (konečně) namířeno! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Koláče a sladké, to je něco pro mě :). Víc se mi líbí ten druhý, karob vůbec není špatný :)..jednou jsem měla i karobovou "nutellu".
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Oba vypadají moc pěkně, jinak za mě karob ne, vůbec mi nechutná. Dám místo něj kakao :-) a místo jahod banán, ten se mi tam hodí chuťově víc :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadají překrásně. :))
    A ta formička je bombastická.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají dobře..ale forma by mi moc k užitku nebyla...Když vařím tak většinou pro jednoho..ale když peču, tak mi to chtějí všichni ujídat..:D

    OdpovědětVymazat
  9. Ta forma je skvělá! :)
    Já určitě vyzkouším jahovdovo-karobový koláč! :))

    OdpovědětVymazat
  10. Jako vždy! Co ty nevymyslíš! Zase to vypadá přenádherně a je to tak jednoduché :)
    Budu se muset poohlídnout po podobných formičkách, tyhle jsou nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezký. Někdy zkusím udělat veganskou verzi na ten karobový. Vypadá božsky. :)

    OdpovědětVymazat
  12. strašně ráda peču zdravé mňamky :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj prosim te myslis ze by to slo pect i v necem jinem nez v te mise? Ja takovou nemam, mam jen teflonove plechy.. ale nevim zda ten plech nebude moc veliky.. mam to vylozit pecicim papirem? Nebo jak to mam udelat? Jeste mam takove zapekaci misy ze skla, co myslis?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to půjde v čemkoliv :-)... Plech bude podle mne rozhodně velký, pokud nemáš nějakého extra prcka, ale podle mne i skleněné misky budou ok... a buď pečící papír nebo vymazat trochou tuku...

      Vymazat
  14. Musím si taky pořídit pidi formu, pro mě by se hodila!
    Koláčky jsou super...! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojky po druhé už zkouším perníkový koláč, ale když dám lžičku - 5g perníkového koření všechny nás z toho pak "prlil" jazyk, podruhé jsem dala jen pul lžičky a to samé..Když bych dala ještě míň, už by tam snad nešel perník ani cítit.... Nevíte, kde může být problém?
    Jinak vypadá krásně, voní nádherně, jen teda to koření :( (to samé se mi stalo i u mrkvového koláče)

    OdpovědětVymazat