pondělí 4. března 2013

Tvaroh

 
Tvaroh. Ve čtvrtek jsem psala, jak ho "mlsám" (ZDE) a dnes je čas na článek o tvarohu všeobecně... V rámci toho, jak ho zbožňuji se sama divím, že už o něm zde článek není :-).... Protože nejen že je "multifunkční" a výborný, ale ke všemu je zdravý a plný bílkovin :-).  (Tohle opravdu není reklama na Albert, jen si kupuji tvaroh skoro vždy tam :-D... přece jen 11 korun je příjemná cena :-D.)




Tak nejdříve něco všeobecně :-)......


Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – Kaseinu. Označují se tak všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.

Tvaroh se může srážet dvěma způsoby:
    Srážení kyselinou mléčnou – vzniká kyselá sýřenina a z té se vyrábí tvrdý tvaroh na strouhání 
    Srážení pomocí enzymů a mikroorganismů – vzniká sladká sýřenina

V Česku je běžně v prodeji v baleních po cca 250 g v těchto úpravách:
    Tvaroh měkký
    Tvaroh polotučný
    Tvaroh tučný
    Tvaroh tvrdý na strouhání

   S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v light podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší do organismu pro zdraví důležité bílkoviny. V kombinaci s čerstvým ovocem či zeleninou dodá tělu i potřebnou vlákninu.
   Nezanedbatelnou výhodou tvarohu je i to, že jde o potravinu velmi univerzální. Dá se připravit na celou řadu způsobů a vždycky na dlouhou dobu konzumenta zasytí.
  
Ale to zdaleka nejsou všechna pozitiva tvarohu. Biologická hodnota jeho mléčných bílkovin patří mezi vůbec nejvyšší, neboť se řadí k tzv. plnohodnotným. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin - tak, jak je lidské tělo potřebuje. V tvarohu se koncentruje hlavně kasein, který významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a má ochrannou funkci pro jaterní buňky.
Lehká stravitelnost mléčných bílkovin má dobrý vliv také na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a napětí. Právě bílkoviny jsou důležité i pro kvalitní činnost mozku ve stáří.

Nutriční hodnoty:

Například u "light" a odtučněných jogurtů a mlék to je horor, ale tvaroh tvoří výjimku, kdy odtučněný není podle mne zlo - já sama si ho kupuji také :-).....



A pro představu:


Albert tvaroh odtučněný (250 g)               Albert tvaroh polotučný (250 g)
Kcal :   173 kcal                                      Kcal :   275 kcal
Bílkoviny :   31,25 g                              Bílkoviny :   32,5 g
Sacharidy :   8,75 g                               Sacharidy :   10 g
Tuky :   1,5 g                                           Tuky :   10 g


No a co všechno z tvarohu nebudu ani zmiňovat, přece jen o tom jsem psala ve čtvrtek :-) (ZDE)....

A jak to máte s tvarohem Vy? Mlsáte taky? Naslano, nasladko? Přidáváte ho do obědů a snídaní či večeří a svačinek? :-)?

16 komentářů :

  1. Taky ho používám snad všude....ale spíš do sladkých věcí..buchty,knedlíčky,jogurt,přesnídávka, nebo jen tak s oříšky,medem..občas nějaká slaná pomazánka..ale na sladko mi chutná víc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si ho míchám třeba půl napůl s jogurtem a přidám slunečnicová semínka. Nebo si dělám z tvarohu takový zeleninový koláč:)
    A občas si ho mažu místo žervé:)
    Tvaroh je suprová věc:)Zrovna dneska si ho dám s vařenými bramborami:)

    OdpovědětVymazat
  3. tvaroh mám moc ráda, nejčastěji si ho mixuju s banánem, a nebo dávám na palačinky - taky s banánem:D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem mu přišla na chuť nedávno a od té doby bez něj nedám ránu. Nejím moc maso, a tak se chybějící bílkoviny snažím dohánět jak se dá a tvaroh mi s tím hodně pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  5. Tvaroh je nedílnou součástí mých svačinek :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jím tvaroh nejčastěji večer - jako druhou večeři - jen tak samotný nebo s celozrnným chlebem. Kasein je totiž tzv. pomalý protein - pomalu se vstřebává - což je na noc vhodné - aby se nám v noci nespalovala pracně vybudovaná svalová hmota.

    OdpovědětVymazat
  7. Tvaroh, jak na sladko, tak na slano!:))

    OdpovědětVymazat
  8. přesně přesně, tvaroh je prostě ideální snad na všechno, nevím, co bychom bez něj dělalai :) já si ho také nejčastěji kupuji v Albertu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Bez tvarohu si nedokážu představit svůj jídelníček :D Nejradši si do něho přidávám nastrouhané jablko a skořici, nebo s ním zahuštuju ovesnou kaši! :) Taky si kupuju jenom tenhle s albertu, je nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  10. Tvaroh používám hlavně na celou řadu pomazánek (rybičková, vajíčková, ředkvičková, papriková, sýrová..) a samozřejmě i na sladko s ovocem :) je to opravdu výborná potravina!

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem taková tvarohová. Ale co si budeme povídat, z obchodu to není ono. Přeci jen, domácí je domácí a ten já miluji jak na sladko, tak na slano s pažitkou, jse tvaroholik! :)

    OdpovědětVymazat
  12. :-) nejlepší co může být.. a to jakkoliv :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Miluji měkký i tvrdý, taky kupuji odtučněný. Mixuji ho s ovocem, různými sirupy, i naslano jako pomazánku. Je super! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Díky tobě jsem začala být závislák na tvarohu :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Já mu ještě na chuť nepřišla :-/ ale víš co? Druhé šance se mají dávat :)

    OdpovědětVymazat