čtvrtek 17. ledna 2013

Něco málo o levácích :-)

Tak tento článěk je přímo od zrdoje :-), sama jsem levák. ... Proč vlastně tenhle článek píši? Je to spíše pro pobavení, ať víte v čem všem to máme těžší :-), ale co byl ten pravý impuls? Pobavila mne formulace na přihlášce k jedněm testům, kde byla v jednom bodu otázka "Potřebujete nějaké zvláštní zacházení? a) Ne  b) Ano, mám zdravotní postižení  c) Ano, jsem levák/levačka" - v tuto chvíli jsem si říkala "Prosím? Oni mne dají do jedné kolonky s postiženýma??", ale ok, veskrze je to od nich ohleduplně, protože přece jen, když vedle sebe sedí levák a pravák a levák sedí vpravo, tak ten šerm lokty není nic moc :-)....


Upřímně jsem ráda, že jsem se narodila až v roce 1989, do roku 1967 bylo oficiální, že se leváci přeučovali na praváky, což mohlo vést k poruchám jako je dyslexie, hyperaktivita atd. . Dokonce bylo i spuštěno spoustu výzkumů, zda leváctví není nebezpečné (se chovají, jako kdybychom měli třetí ruku :-D). Já si to např. užila na základní škole v 5. třídě, kdy jsme měli učitelku ze "staré školy" - u psaní si netroufla, ale u oběda? Chodila jsem pobryndaná a ubrečená, s hlavním jídlem nebyl problém, vidličku držím v levé ruce, protože nůž nepoužívám :-D (takže to vypadá jako u praváka) ale u polévky? Stála nademnou a pořád křičela, že mám jíst jako člověk a lžíci si přendat do druhé ruky... skončilo to rodiči ve škole a stížností, protože jsem odmítla v té době obědvat (a nebylo to dietou :-D).

A víte, že leváků je pouze 10% lidí z populace? Za to mezi slavnými se najde spoustu leváků (ne jen tak se říká, že leváci jsou tvořivé a kreativní osoby :-D) např.Isaac Newton, I. P. Pavlov, Marie Curie, Nikola Tesla, Albert Einstein,Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Paul McCartney, Ringo Starr, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, 50 Cent, Pink, Ricky Martin, Eminem, Iggy Pop, Lady Gaga, Woody Allen, Fred Astaire, Drew Barrymore, Kim Basinger, Jim Carrey, Jeremy Renner, Robert De Niro, David Duchovny, Morgan Freeman, Greta Garbo, Whoopi Goldberg, Goldie Hawn, Charles Chaplin, Scarlett Johansson, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Lisa Kudrow, Steve McQueen, Demi Moore, Sarah Jessica Parker, Keanu Reeves, Julia Roberts, Bruce Willis, z českých herců např. Vladimír Menšík, Vladimír Ráž, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková, Jiří Krampol, Marta Vančurová, Táňa Vilhelmová, Stella Zázvorková, Lenka Vlasáková a další. Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Michelangelo Buonarotti, Josef Lada, Alfons Mucha, Jiří Trnka, Jacques-Louis David, Matt Groening, Vincent van Gogh, Benjamin Franklin, Horatio Nelson, Ludvík XVI., Simon Bolívar, královna Viktorie, Jiří II., Jiří IV., Jiří VI., Gándhí, královna Matka, Princ William, princ Charles, princ Vilém Alexandr, Fidel Castro, Bertie Ahern, Benjamin Netanjahu, Colin Powel, Thomas Jefferson, Harry S. Truman, George Bush, Bill Clinton, Usáma bin Ládin, Gerhard Schröder, Herbert Hoover, Barack Obama a také kreslené postavy :-D - Bart Simpson, Ned Flanders, pan Burns, Vočko, Marge Simpsonová a Levák Bob.
A to nás dřív upalovali za čarodejnictví :-D... Snad jedinou výjimkou byli dávní Inkové, kteří levorukost považovali za šťastné znamení.


A v čem to máme těžší?

Něco z toho jsem veskrze pro zasmání, byť když se nad tím zamyslíte, tak opravdu "pravým levákům" (leváci jsou totiž, jak já říkám, "tuplovaní" - to jsou ti co já - co opravdu vše dělají levou rukou a ti, co nejsou takhle "tvrdě" orientovaní a něco automaticky dělají pravou - např. k dalekohledu dávají pravé oko atd.) to může trochu znepříjemnit život....


Co je např. banální a pro pobavení: 
  • toaletní papír :-)... podívajte se, že na většině místech, je přivrtaný na pravé stěně... takže levák se musí "přehmátnout.
  • kalhoty a zip - většnou ten kus látky, co přikrývá zip, je tak, že musíte zip zapnout pravou rukou.
  • dárkové hrnečky s fotkama - fotka je tak, že se na ní při pití kávy může dívat jen ten co drží ucho v pravé ruce. 
  • rytíři to také neměli snadné :-D... štít se totiž držel klasicky v levé ruce (méně šikovné pro většinu), protože srdce je na levé straně a tedy lépe chráněné.

A co už pro někoho může být problém?
  • řízení - šalpáka je na pravé straně....
  • psaní - pravák při psaní propisku za rukou "táhne" - levák jí tlačí, což je víc "práce" a hlavně máme věčně modrou stranu ruky, protože text nestihne usnchnout a užp řes něj přejedeme rukou.
  • otvírák na konzervy... + ty pro leváky jsou většinou až od 200,- kč, takže to máme i draží :-).
  • škrabka na brambory
  • písanky pro prvňáčky - text je na levé stránce a na pravou se píše... děti leváci, přes tuto stránku mají ruku a nevidí co mají psát...
  • nůžky - zkuste s nimi déle pracovat v levé ruce a bude vás u tvarovaných nůžek pěkně bolet. 
  • pravítko, ořezávátko
  • dezertní vidlička - ostrá část, kterou si "ukrojíte" dort, je tak, že jí musíte držet v pravé ruce.
  • kuchyňská stěrka
  • numerická klávesnice u PC
  • myš u PC
  • vývrtka na víno
  • dřezy a sporáky - v hodně kuchyních jsou tyto věci "namáčklé" na stěně vlevo - já mám např, pořád odřený loket....
  • některé hudební nástroje - např. kytara je tvořená tak, že akordy se mačkají pravou rukou... což pro mne je nemožné, v pravé mám menší sílu a není tak "rychlá" jako levá.
  • většina mobilů - tlačítka pro palec po straně (a důležitá ne displey) jsou napravo - pro palec na pravé ruce.
  • kliky a klíčové dírky u dveří - jsou blíže pro pravou ruku
  • ovládání na pračkách a mikrovlnkách je na pravé straně
  • a takhle bych mohla pokračovat ještě hodně a hodně dlouho :-D....

Ale není to problém jen pro děti, ale např. pro rodiče leváků, kteří jsou praváci - moje maminka mne horzně dlouho učila si vázat tkaničky - ukazovala mi to pro ní přirozeně, kde dominuje pravá ruka... nikdy mne nebyla schopná naučit plést - opět mi to ukazuje tak jak to umí ona - jako pravák a já nebyla schopná si to otočit pro leváky... atd.

Může o být i výhoda :-D... např. na tělocviku, když po Vás chtějí např. hod míčem, méně šikovnou rukou, automaticky Vás kontrolují, zda házíte levou nebo já u softbalu jsem byla hvězda nadhazovačka nebylo to tím, že bych byla tak dobrá :-D... pouze tím, že házím levou rukou, byl pálkař trochu zmaten, protože dráha míčku je posunutá. 

PS1: Jinak leváci mají i "svůj den", stejně jako ženy a matky a je to 9. srpna :-D....

PS2: Včera jsem byla na pohovoru (je čas na změnu práce :-D, na noční chodím jen z toho důvodu, že minulá práce byla hodně psychicky náročná a tak jsem si potřebovala oddechnout, ale už mám zase chuť na nějaký pevný řád :-)) tak mi koukejte držet palce :-D...


22 komentářů :

  1. dostalo mě to s tím hrnkem:D a plno dalších věcí mě překvapilo:-)
    já jsem pravák,ale hodně věcí dělám levou:D
    a pohovor ti snad vyjde!:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem levák a taky řeším hodně z těchto komplikací... babička mě taky nebyla schopná naučit plést a dál mě nejvíc štvou ty otvíráky na konzervu (jsem schopná ji otevírat půl dne), fotky na hrníčcích a psaní s modrou rukou - nejhorší bylo psát ve škole na tabuli, protože ta kříde se maže jedna báseň :D. Jo a taky si nejsem schopná ostříhat nehty manikurními nůžtičkami! Jinak normální nůžky i škrabku mám doma pro leváky :)
    A tys hrála softball? Já taky, a taky jsem nadhazovala kvůli leváctví. Kdes hrála? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kámoška je levák a seděli jsme spolu už od základní školy, ale i na učňáku. Tak nějak jsme si na to sezení ( já na pravé straně ona na levé) zvykly. A teď už tak sedáváme i v hospodě :-D
    Držím palce s pohovorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ti držím palce, ohledně práce...
    A přidám bonus v podobě přeučeného leváka narozeného v 1989 - tady mě máš :D :D
    Na střední když mě chytaly roupy, tak jsem se chtěla přeučit a naučit se psát levou... Ale je to hrozně těžké...
    Jo a víš jak poznáš i přeučeného leváka? :D (není to z mé hlavy)
    Když složíš ruce k sobě (propleteš prsty) - zkus si to! Který palec máš nahoře? Levák by měl mít levý a pravák pravý :D
    A pak ještě test se založením rukou pod prsama (jako bys byla naštvaná) :D Kde máš kterou ruku? Levá by ti měla vykukovat prsty nahoru a pravou bys měla mít schovanou :D :D
    Párkrát jsem to zkusila, ale hodně lidí neví jestli nejsou přeučení, takže výsledky jsou nejasné :D

    OdpovědětVymazat
  5. jojoooo...tohle všechno moooc dobře znám!!!!...:-)...většinou sem se sevším poprala...brambory vlastně už loupu jen pravou rukou, protože ty škarbky pro leváky byly dřív děsně nekvalitní§:-/.....většinou se nad tím moc nezamýšlím a přizpůsobím si věci aby mi vyhovovali.....ale když si to takhle člověk přečte, tak je to i trochu k zamyšlení!:-D:-D....no ale jedno pozitivum to má....je zdravé si procvičovat i druhou nepouživanou hemisféru mozku a jelikož je svět opravdu většinou ělaný hlavně pro praváky, tak se nám to cvičení daří daleko častěji než pravákům!:-D:....třeba moje mamka neni levou rukou schopná skoro nic udělat....proč taky?!:-)....to já jsem s tou pravou daleko šikovnější§.-)

    na pohovoru držím všechny možný palečky!!!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Já sjem sice pravák, ale s levákama soucítím;)
    Přeci jen to máte asi těžší jako my, praváci. Tady o tom mluvím jak kdyby to byl handicap! :D:D
    Docela mě pobavil ten toaletní papír, ale je to v podstatě pravda žejo! :DD

    OdpovědětVymazat
  7. s tím hrnkem to je mazec:D člověk si to ani neuvědomí kolik věcí mají leváci "horších"

    OdpovědětVymazat
  8. hodně zajímavé :) skvělý článek..jsem pravák, takže bych si to vůbec neuvědomila :) nejvíc mě pobavil toaletní papír.. u kytar bych upravila, že jsou i pro leváky. Třeba Jimi Hendrix byl taky levák (vlastně to tu máš) a je to jeden z nejslavnějších kytaristů. Hrál na kytaru pro praváky a měl ju otočenou, takže měl struny obráceně :) něco si o něm najdi, je to hodně zajímavé :)(potom zkoušel i kytaru pro leváky, ale už se přeučil tak zůstal u "pravoruké" :)) ale myslím, že jsou taky o něco dražší

    OdpovědětVymazat
  9. :D No tak to mě velice pobavilo! Jsem pravák a nad "problémy" leváků jsem nikdy nepřemýšlela, ale začnu brát ohledy :P :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem taky levák a jsem ráda! :)) Připadám si jiná (a jedinečná :D).

    OdpovědětVymazat
  11. taky jsem levák, jediná z rodiny a jsem na to hrdá!!:)
    s pár problémy jsem se taky setkala a vesměs stejné jako jsou tady...dotedka při psaní chodím domů se špinavou rukou, protože si samozřejmě rozmazávám text, nůžky mám otlačené na prstech, atd.
    ale občas se to hodí, když mi něco nejde, nebo to věci držím špatně, tak se vymlouvám na to, že to je pro praváky a nás leváky pěkně diskriminujou:D

    OdpovědětVymazat
  12. taky se hlásím k levákům!
    to jsem ani nevěděla, že do roku 67 se museli přeučovat!
    modrou ruku mám vlastně neustále, a co teprve, když dělám něco s barvama..můžky horor..brambory škrábu nožem.:D

    OdpovědětVymazat
  13. tybláho tolik věcí, co máte složitější, to mě nikdy nenapadlo :O

    OdpovědětVymazat
  14. Úžasný článek! :) taky jsem levačka. A wow, překvapilo mě kolik lidí (Einstain, Mozart atd.) byli leváci. :OO

    OdpovědětVymazat
  15. Určitě skvělý článek! Bratr mé babičky je přeučený levák, ale žádné potíže naštěstí nemá. Moje sestra je taky levák, takže takové ty věci jako jsou nůžky, škrabky také znám, ale spoustu věcí bych si neuvědomila. :)
    Svět podle Kláry

    OdpovědětVymazat
  16. Páni, tohle bylo tedy fascinující čtení! Tátu mám tak půl-na půl leváka, je třeba zvyklý spoustu věcí dělat pravou, ale píše teda výhradně levou. Můj přítel je taky levák, ale stejně jako táta není tak striktní. Upřímně vám to moc nezávidím, občas to musí být fakt těžké! :D

    OdpovědětVymazat
  17. Taky jsem levák! :D
    A dostalo mě, že taky nepoužíváš nůž. :D

    OdpovědětVymazat
  18. Tak to mě hodně bavilo číst a jako třeba my máme doma toaleťák na levé straně :D

    OdpovědětVymazat
  19. Taky patřím mezi 10% menšinu, ale naštěstí je hodně věcí, které dělám pravou, takže ušetřím dost peněz za nejrůznější pomůcky. Stříhám pravou, taky tak škrábu brambory, vidličku a nůž držím stejně jako praváci (nechápu, jak jsou schopní se najíst s vidličkou v levé ruce, která je jejich "slabší" - já bych se nenajedla a ještě měla všechno jídlo na klíně). Problém s modrou rukou jsem vyřešila velice jednoduše - koupila jsem si široké pravítko, které je ale co nejplošší a dávám si ho pod ruku, takže pak nejsem špinavá a ani si nic nerozmazávám. :) Ovšem největší sranda přichází při žehlení, kdy musím obě ruce střídat. Vždycky se dostanu do nějakého úhlu, kdy prostě nejsem schopná použít tu ruku, ve které mám žehličku, takže si ji pořád prohazuju z leva do prava. :D A nejvíc mě štve, že jsem na Vánoce dostala krásný hrníček s kočkou, ovšem ta kočka je jak jinak než na druhé straně, kde ji nevidím. :(

    OdpovědětVymazat
  20. Hezká článek. Všechno to moc dobře znám, ale akordy na kytaře se mačkají levou rukou, ne pravou! ... takže v tomhle máme my leváci docela výhodu :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak já píšu taky levou, ale většinu zbylých věcí jsem se naučila dělat pravou, něco dokážu dokonce oběma - vyšívat, držet příbor atd. Nůž nepoužívám já, ani můj pravácký přítel :-D Vždy je vyndám a po jídle zas vrátím oba do šuplíku :-D Nejhorší je to rozmazávání, jsem byla jediný dítě ve třídě, co mohlo mít od první třídy tzv.čínu a ne inkoustový pero :-D

    OdpovědětVymazat
  22. Malé upozornění na den leváků - je až 13.srpna :-)

    OdpovědětVymazat