středa 26. září 2012

Hubnutí a hormonální antikoncepce

   Hormonální antikoncepce, prášky, antina atd., bere jí většina z nás… Na hodně diskuzích a fórech najdete – „začala jsem brát, prášky a přibrala jsem, co s tím….“ atd. A jak to tedy opravdu je?

   Většina dívek, když řeší, že po práškách přibrala, jsou cca ve věku 16 let, kdy to ale nemusí způsobovat antikoncepce, ale pouze dospívání…



Antikoncepce a tuk
   Ano, i po antikoncepci se může přibrat, ale je to minimum případů, většinou jde o to, že antikoncepce způsobuje zadržování vody v těle a může zvyšovat chutě k jídlu, ale o tom za chvilku, nyní se vrátíme k tomu, kdy po práškách můžete opravdu přibrat a to tuk i bez toho, abyste jedly více.
V tomto případě se většinou jedná o hormonální antikoncepci, která má vyšší obsah hormonů a předepisuje se dívkám, které k tomu mají problémy s pletí – jako jsem byla např. já :-)… Z vlastní zkušenosti Vám mohu říct, že nejprve – v cca 16-ti letech jsem začala brát hormonální antikoncepci Dianu, po které jsem přibrala a to fest, ale ani zde to nebylo jen hormony. Podstoupila jsem vyšetření u své gynekoložky, která byla velice ochotná a vše semnou probrala a Diana u mne způsobila všechny tři varianty – přibrání díky hormonům, chutě i vodu… Takže z 1/3 to opravdu nebylo mou vinou, z druhé třetiny to byla voda a z třetí třetiny to byla jen moje nenažranost. Zhruba v 17-ti nebo o rok později jsem Dianu vyměnila za o trochu levnější Minervu (kterou beru již cca 6 let), pleť byla stále lepší, podařilo se mi část z nabraných kil sundat, ale na zavodňování trpím stále.
   Takže shrneme si to – ano, po antikoncepci můžete přibrat tuk i bez přejídání, ale je to výjimečný případ, protože i to, že berete antikoncepci s vyšším obsahem hormonů – kuli akné – neznamená podle výzkumů a gynekologů, že přiberete na 100%.

Antikoncepce a voda
   Většina antikoncepce začne způsobovat to, že zadržujeme vodu v těle – toto je i můj případ, nejhorší je to kolem menstruace…
   Opět je to způsobeno hormony, které jsou obsaženy v antikoncepci. Vody, kterou zadržujeme v těle, se nezbavíme jen tak. Najdou se i také, které začnou méně pít, aby tomuto zamezily, ale veskrze je to, to nejhorší co mohou udělat, protože potom se tělo začne chovat jako při hladovkách – mám toho málo? Naopak vytvořím další zásobu, takže tím, naopak zavodňování ještě zhoršují.
   Pokud se i Vás týká tento případ, je dobré více konzumovat potraviny, které mají diuretický efekt (podporují vylučování vody z těla) jako například špenát, okurky, mrkev, celer, chřest, meloun, zelený čaj, hroznové víno. Dále je vhodné omezit sůl a perlivé nápoje, samozřejmě otokům nepomáhá ani dlouhodobé sezení nebo stání… (za což lidi se sedavým zaměstnáním, jako já, nepoděkují….), proto je dobré nezapomínat na pohyb, častěji chodit, popřípadě, pokud máte v práci možnost tak například vypodložit nohy, ať jsou výše.
   U mne například zavodňování dosáhlo takové úrovně, že mám od lékařky doporučené odvodňovací tablety, které jsou bez předpisu, popřípadě během menstruace pít urologické čaje, dále se stále dopuji brusinkami (které jsem si zamilovala a cpu je do všeho, kam to jde :-)).

Antikoncepce a chutě
   Opět ty hormony :-)…. Stejně jako těhotné ženy i po antikoncepci můžeme mít chutě. Není to samozřejmě nic příjemného, teď už je ten boj jen a jen na Vás jak chutě „ukočírujete“… Mám zde např. článek, jak kočírovat chutě, na mne z toho působí akorát správná skladba jídelníčku a během menstruace nemít doma nic, co by lákalo :-)….


A jak jste na tom vy s antikoncepcí? Řešily jste stejné problémy, či s Vaší váhou antikoncepce „nezahýbala“?


17 komentářů :

  1. Nemyslím si, že bych kvůli HA přibrala, možná kvůli chutím.. :D Je fakt, že když jsem ji na pár měsíců vysadila, ani nevím jak jsem asi 3 kila zhubla. Ale to byly určitě prsa, bez HA byly menší :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já myslím, že mě k té velké nadváze antikoncepce taky dost pomohla :(. Se zavodněním mám obrovský problém a dostala jsem od dietoložky přesný týdenní jídelníček, který odvodňuje - držela jsem to pečlivě a za týden ze mě spadly 2 l vody, rozhodla jsem se si tento týden vždycky zopakovat a to po menstruaci. Můžeš mrknout tady:
    http://one-day-slimmer.blogspot.cz/2012/09/vodni-dilo-aneb-tydenni-dieta-na.html
    Opravdu to zabralo!

    OdpovědětVymazat
  3. Adele, diky za skvely clanok! Zdielam na fb. Sama mam so zavodnovanim problem a v poslednej dobe mi celkom pomaha pit rano sumivy celaskon. A asi pomohlo aj to, že sa ochladilo. Cele letto som mala nohy ako dva balvany, najhorsie to je ked dlho cestujem.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ja beriem antikoncepciu od 15tich a mám v pláne dobrať poslednú krabičku a skoncovať s tým. Či som s antikoncepciou pribrala neviem, lebo v tom období som aj dosť obmedzila pohyb a bola len doma, takže určite to nebola len chyba antikoncepcie. Nabrané kilá som dokonca schudla a myslím že sa momentálne aj tie chute dajú zvládať, len sa človek musí naučiť ako.
    Inak neviem ako som na tom zo zavodňovaním, neviem ako sa to prejavuje :( a čo by na mne malo byť vidieť, idem to vygoogliť =D

    OdpovědětVymazat
  5. Já beru antikoncepci asi už pět let, pořád tu stejnou, u které jsem začínala a jsem hrozně spokojená. Beru klasickou, název je Lunafem (je to ta co je na fotce u tohoto článku :)). Na nic podobného co jsem se dočetla v článku a komentářích netrpím a podařilo se mi při braní antikoncepce úplně omezit kouření a zhubnout velmi mnoho kilogramů úplně v pohodě. Nemám ráda výmluvy od žen/kamarádek typu, že jsou "tlusté" kvůli antikoncepci. Když to vašemu tělu nevyhovuje, tak není jednodušší věc, než tyto pilulky přestat brát!!! ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Po Minervě jsem přibrala 12 kilo, pak jsem ji vysadila, 4 kila dole, jenže kvůli problémům s menstruací jsem musela zase začít brát HA a mám teď jinou. (nebudu jmenovat, protože holky se pak chodí ptát gynekoložek jestli se po tamté a oné přibírá a hubne, jenže na každého to působí úplně jinak!) a po té co mám teď jsem přibrala tak 1 kilo. Takže pohoda, i přes to se ale snažím zhubnout a bojím se právě toho, že kvůli HA to nepůjde. Je fakt že při Minervě jsem měla nehorázné chutě, nikdo mi neřekl že bych je mohla mít, dokrorka mi je jen předepsala a papej. Takže jsem se pak přejídala a tloustla. Mě to ani jako přejídání nepřišlo, protože dřív jsem jedla tak normálně a nepřibrala jsem ani deko, ani jsem nesportovala, prostě jsem měla dobré zažívání nebo na co se to váže :D Ráda bych HA vysadila, ale nemůžu no :/
    Jinak super článek, akorát jsem si myslela, že se tam třeba dočtu co dělat když zobkám HA a chci zhubnout a nejde to, ale tak nevadí, i tak sem si dobře početla :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak u mě je to antikoncepce a voda :))) dělám si záznamy váhy už od dubna vlastně, a největší úbytek váhy mám vždy v týdnu, kdy tu antikoncepci vysadím :)) všimla jsem si toho a je to vážně pravidlo. Jím pořád stejně, po celé ty dny a týdny, takže mě hned napadlo, že tělo prostě jinak hospodaří s vodou, když tu antikoncepci nebere :) Takže se potvrdilo to, co jsem si myslela. Jsem ráda :D

    OdpovědětVymazat
  8. Nazor, ze sa pribera po antikoncepcii je uplna hlupost, brala som Novynette 2 roky, a nepribrala som ani deko. Zenske telo zadrziava vodu vzdy pri menstruacii. Pribera sa iba z prejedania a nedostatku pohybu (prijem > vydaj).

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju za podporu, naštěstí to už mám tedy za sebou, ale ještě vyhráno nemám :( A moc dobrý článek a jak píšeš, toto téma řešila snad každá z nás...

    OdpovědětVymazat
  10. Mám kamarádku, která si vždycky stěžovala že po prášcích přibírá. Vystřídala už takhle asi 4 druhy, až mě to přišlo divné. A jednou k večeru, jsem u ní byla na návštěvě a ona na posezení zblajzla pizzu, čokoládu a pytlík brambůrek a takhle to má skoro každý večer. Tak jsem se jí snažila nenápadně naznačit, že to asi práškama nebude :-) Já s nima problém nemám, beru nízkohormonální, kvůli křečovým žilám a že bych přibrala to se říct nedá :-)

    OdpovědětVymazat
  11. já jsem s antibaby v životě problémy neměla, znám holky, co říkaly že přibraly kvůli práškům, ale no víš...myslím, že to byla jen výmluva, spousta z nich totiž nesportuje a chodí do mekáče.. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Já beru Natalyu a spíš jsem zhubla než přibrala :) voda se mi v těle zadržuje při menstruaci nebo když málo piju(jako každému) jinak ne :) Můžu Natalyu doporučit, nepřibrala jsem po ní ani deko :)

    OdpovědětVymazat
  13. ja mam diky 4 letum uzivani antikoncepce akorat celulitidu jak hrom. ve 21 letech! a to prosim i na zadech a na lytkach. paradicka. HA uz neberu. cekam jestli se to vrati do normalu.

    OdpovědětVymazat
  14. já jsem s přibíráním po HA neměla nikdy problém. ALe po posouzení všech pro a proti jsem se rozhodla HA ve 22 letech přestat brát... ne kvůli tomu, že bych chtěla už mimino, ale kvůli tomu, že radši risknu teď mimčo než být ve 30ti neplodná a do 40ti s rakovinou prsu... za to mi to nestojí... a holky, všechny, které berete HA, tak si prosím přečtěte Dobu jedovou a nevěřte slepě jen doktorům... ;-) ono to není jen tak do větru, když dnes má problém s otěhotněním a následnou rakovinou prsu zkušenost čím dál více žen :-(

    OdpovědětVymazat
  15. ano, uplne suhlasim s happy.lenulka - som 27 rocne dievca (zena), a mala som velky problem otehotniet po 2 rokoch brania antikoncepcie (2 roky chodenia po doktoroch) - uplne mi narusila hormonalnu rovnovahu v organizme.

    OdpovědětVymazat
  16. Když tak člověk čte ty názory a zkušenosti, stále je probíráno, jak to komu vyhovuje nebo ne, jestli to škodí zdraví nebo ne atd. Ale ona má hormonální antikoncepce ještě jinou stránku, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce zabránění ovulace - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na http://www.prolife.cz/download/sklad/b004-antikoncepce.pdf

    OdpovědětVymazat
  17. Adél používala si nějaké tablety na hubnutí?

    OdpovědětVymazat