středa 12. září 2012

Sója - ano nebo ne?


   Sója… je na ní spoustu rozporuplných názorů a pohledů, někdo jí miluje, někdo jí odsuzuje. Já sama jí mám moc ráda, ať sójové mléko, jogurty nebo „maso“….

Kde se sóje bere?
Sója se pěstuje v tropických, subtropických podmínkách a v teplých oblastech mírného pásu. Většinou je zavlažována pouze dešťovými srážkami, začíná se však rovněž používat umělé zavlažování. Sója je sice poměrně rezistentní k teplotním extrémům, ale její růst může být výrazně zpomalen při teplotách pod 18°C a nad 35°C. Některé kultivary nekvetou při teplotách pod 24°C. Pouze asi z 25 až 30 % květů vznikají lusky, pokud je rostlina stresována v době květení, počet lusků prudce klesá. Za vhodných podmínek může sója vytvořit až 400 lusků obsahujících 1 až 5 semen. Sója je krátkodenní rostlina, ale existují i kultivary adaptované na jinou délku dne. Většina moderních odrůd dává dobrý výnos pouze ve velmi úzkém klimatickém pásu. Růst se většinou zastavuje po 100 až 130 dnech od vzejití a to v době květení. Sója stejně jako jiné luštěniny dokáže za pomoci symbiotických bakterií fixovat vzdušný dusík, proto se používá rovněž jako rotační plodina po kukuřici, bavlně či čiroku. Není příliš náročná na půdu s výjimkou písčitých půd, které ji nevyhovují. Optimální pH půdy je 6 až 6,5. Výnosy jsou závislé zejména na dostatku vody, poté na hnojení a řádkování. S umělým zavlažováním dosahují moderní kultivary sóji výnosů 2,5 až 3,5 t/ha, výnosy bez zavlažování se pohybují mezi 1,5 až 2,5 t/ha. Při zavlažování má sója tendenci zvyšovat obsah proteinu na úkor oleje.

Co je to vlastně sójové maso?
Je to dehydratovaný texturovaný sójový protein (bílkovina) světle hnědé kávové barvy. Vyrábí se v podobě granulí nebo se lisuje do kostek, nudliček či plátků. K dispozici jsou buď výrobky bez jakéhokoliv ochucení (potom záleží na Vás, jakou chuť jim dodáte) nebo existuje celá řada již ochucených sójových výrobků, které stačí nechat nabobtnat pouze v horké vodě. Sójové maso je potravina vhodná do všech jídelníčků racionální výživy. Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, jeho energetická hodnota je poměrně malá, obsahuje vitaminy B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Má velký obsah vlákniny Neobsahuje lepek, je proto vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Proč sóju jíst?
Sója je jedna z nejhodnotnějších potravin vedle rybího masa, libové drůbeže a zeleniny s ovocem. Představuje pro člověka správný poměr základních živin, dostatek minerálních látek, stopových prvků a vitamínů...

Sója má kromě vysoké výživné hodnoty i řadu faktorů, které chrání a podporují naše zdraví:
Nenasycené mastné kyseliny - chrání naše cévy před aterosklerózou, působí na snížení cholesterolu v krvi, příznivě působí také na naši nervovou soustavu, ovlivňují stav pokožky a látkovou výměnu.
Sójová bílkovina - snižuje hladinu cholesterolu v krvi + prevence kardiovaskulárních onemocnění
Lecitin - je důležitý pro dobré trávení a výživu nervů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí cévní stěny, což je důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Lecitin mírní bolesti kloubů.

Vláknina - nevyskytuje se v živočišných potravinách. Její denní doporučená dávka je v současné době plněna pouze ze 30 %, tj. 8-10 g na den. Je tudíž velmi deficitní. Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je tudíž prevencí:
   - kardiovaskulárních onemocnění, snižuje glykemický index – prevence diabetu
   -
prodlužuje pocit nasycení – vhodné při redukční dietě
   - příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a tím posiluje imunitní systém
   -
urychluje průchod živin zažívacím traktem, takže má kladný vliv při zácpě
   -
zvyšuje absorpci minerálních látek – vápníku, hořčíku, želez, zinku
   -
v tlustém střevě je štěpena na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, takže je prevencí rakoviny tlustého střeva, tvorbou mastných kyselin dochází ke snížení pH v tlustém střevě, což přispívá ke snížení tvorby a rozpustnosti karcinogenních solí.

Z minerálních látek obsahuje hlavně:
Draslík - vylučuje se ve zvýšené míře při stresu a musí být nahrazován, stimuluje střevní svalovinu, pomáhá při ochablosti střev, brání svalovým křečím, posiluje srdeční sval, stabilizuje krevní tlak, odvodňuje.
Vápník - extrémní nedostatek vede ke křečím (tetanie), zpevňuje kosti a zuby.
Železo - zlepšuje zásobování buněk kyslíkem a tím zvyšuje výkonnost, jeho nedostatek může vést k chronické polyartritidě,  snižuje četnost infekčního onemocnění, snižuje četnost předčasných porodů.
Hořčík - je antidepresivní, nedostatek může vést k ochablosti střev, nedostatek často působí křeče lýtek a poruchy prokrvení, podporuje prokrvování srdce, prevence arteriosklerózy, může vést ke zmírnění menstruačních bolestí.

Sója je pro svůj nízký obsah sacharidů a téměř zanedbatelné množství škrobu potravinou vhodnou pro diabetiky.

A co říkají ti co jsou proti sóje?
 - Sója obsahuje velké množství živin anti-(jinak známý jako toxiny). Jedním z nich je to, co se označuje jako inhibitor enzymu. Ty blokují působení enzymů, které jsou potřebné pro trávení bílkovin. Dokonce i vaření sóji při vysokých teplotách nedokáže tyto inhibitory ovlivnit či omezit.
 - V důsledku toho může konzumace sóji a sójových produktů vést k pproblémům jako jsou snížené trávení proteinů, nadměrné nadýmání, nedostatek esenciálních aminokyselin, abnormální funkce štítné žlázy, vyšší riziko rakoviny prsu u žen, které měly odstraněny vaječníky, a abnormální krevní srážlivost. Nedostatky minerálních látek vápníku, hořčíku, mědi a zinku byly také hlášeny.
 - Sojové isoflavony jsou další formou sóji, který se nachází téměř ve všech takzvaný dietních produktech. Lidé, kteří se snaží otěhotnět, kteří mají potíže s močením za normálních okolností, kojící matky, lidé s onemocněním ledvin a prostaty a alergici na arašídy by se měly vyhnout konzumaci potravin s touto složkou!
 - Spotřeba sójových výrobků je zvláště škodlivá pro muže, kterým nižuje sexuální apetit a ochabuje svaly paží, hrudníku, nohou a i ztrátu vlasů.
 - Množství estrogenu obsažené ve 100g sójové bílkoviny odpovídá úrovni z jednoho prášku antikoncepce. U žen může být zodpovědný za počátek menopauzy, návalů horka, PMS a mnoho dalších hormonálních problémů.
 - Sója dále obsahuje vysoké množství fytoestrogenů. Studie odhaduje, že děti, které jsou krmeny sójou jsou vlastně krmeny ekvivalentem přibližně pěti antikoncepčních pilulek, pokud to převedeme na denní hodnotu estrogenu. Toto množství estrogenu je zřejmě zodpovědné za zvýšené množství poruch při učení a případy ADD / ADHD. Je zde také názor, že u dívek urychluje nástup puberty.
Výzkum ukazuje, že bezpečné formy sóji ke spotřebě jsou ty, které byly upraveny tak, jako japonský natto a čínské tofu.


A co na to já?
Kuřata jsou krmená umělotinama, pangasius je krmený práškama, zelenina a ovoce polité jedy, v mléku je málo mléka atd. atd. :-)... Na všem si najdeme něco, ano, najdou se tady ti, co začnou s Bio potravinama, ale kdo má na to, aby jedl jen Bio potraviny? Já ne... Sóju mám moc ráda a rozhodně ji jíst nepřestanu, mám zde i recepty ze sojového masa a budu v nich dále pokračovat. Ze záporů si toho moc nedělám, spíše se mi líbí pozitiva sóji, takže dobrou chuť a hurá sóje ;-)....



1 komentář :

  1. Já mám od tebe skoro všechny komentáře ve spamu! :/ ted sem to objevila a vůbec nevím proc tam jsou :X už sem odlikala že to spam není, ale teď se mi zase všechny ztratily takže je musím najít a přečíst! :D sakra fix.. Blogger je na prd.. :D

    OdpovědětVymazat