Tvaroh. Ve čtvrtek jsem psala, jak ho "mlsám" (ZDE)
a dnes je čas na článek o tvarohu všeobecně... V rámci toho, jak
ho zbožňuji se sama divím, že už o něm zde článek není :-).... Protože
nejen že je "multifunkční" a výborný, ale ke všemu je zdravý a plný
bílkovin :-). (Tohle opravdu není reklama na Albert, jen si kupuji tvaroh skoro vždy tam :-D... přece jen 11 korun je příjemná cena :-D.)
Tak nejdříve něco všeobecně :-)......
Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – Kaseinu. Označují se tak všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.
Tvaroh se může srážet dvěma způsoby:
Srážení kyselinou mléčnou – vzniká kyselá sýřenina a z té se vyrábí tvrdý tvaroh na strouhání
Srážení pomocí enzymů a mikroorganismů – vzniká sladká sýřenina
V Česku je běžně v prodeji v baleních po cca 250 g v těchto úpravách:
Tvaroh měkký
Tvaroh polotučný
Tvaroh tučný
Tvaroh tvrdý na strouhání
S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v light podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší do organismu pro zdraví důležité bílkoviny. V kombinaci s čerstvým ovocem či zeleninou dodá tělu i potřebnou vlákninu.
Nezanedbatelnou výhodou tvarohu je i to, že jde o potravinu velmi univerzální. Dá se připravit na celou řadu způsobů a vždycky na dlouhou dobu konzumenta zasytí.
Ale to zdaleka nejsou všechna pozitiva tvarohu. Biologická hodnota jeho mléčných bílkovin patří mezi vůbec nejvyšší, neboť se řadí k tzv. plnohodnotným. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin - tak, jak je lidské tělo potřebuje. V tvarohu se koncentruje hlavně kasein, který významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a má ochrannou funkci pro jaterní buňky.
Lehká stravitelnost mléčných bílkovin má dobrý vliv také na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a napětí. Právě bílkoviny jsou důležité i pro kvalitní činnost mozku ve stáří.
Nutriční hodnoty:
Například u "light" a odtučněných jogurtů a mlék to je horor, ale tvaroh tvoří výjimku, kdy odtučněný není podle mne zlo - já sama si ho kupuji také :-).....
A pro představu:
Albert tvaroh odtučněný (250 g) Albert tvaroh polotučný (250 g)
Kcal : 173 kcal Kcal : 275 kcal
Bílkoviny : 31,25 g Bílkoviny : 32,5 g
Sacharidy : 8,75 g Sacharidy : 10 g
Tuky : 1,5 g Tuky : 10 g
No a co všechno z tvarohu nebudu ani zmiňovat, přece jen o tom jsem psala ve čtvrtek :-) (ZDE)....
A jak to máte s tvarohem Vy? Mlsáte taky? Naslano, nasladko? Přidáváte ho do obědů a snídaní či večeří a svačinek? :-)?
V Česku je běžně v prodeji v baleních po cca 250 g v těchto úpravách:
Tvaroh měkký
Tvaroh polotučný
Tvaroh tučný
Tvaroh tvrdý na strouhání
S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v light podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší do organismu pro zdraví důležité bílkoviny. V kombinaci s čerstvým ovocem či zeleninou dodá tělu i potřebnou vlákninu.
Nezanedbatelnou výhodou tvarohu je i to, že jde o potravinu velmi univerzální. Dá se připravit na celou řadu způsobů a vždycky na dlouhou dobu konzumenta zasytí.
Ale to zdaleka nejsou všechna pozitiva tvarohu. Biologická hodnota jeho mléčných bílkovin patří mezi vůbec nejvyšší, neboť se řadí k tzv. plnohodnotným. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin - tak, jak je lidské tělo potřebuje. V tvarohu se koncentruje hlavně kasein, který významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a má ochrannou funkci pro jaterní buňky.
Lehká stravitelnost mléčných bílkovin má dobrý vliv také na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a napětí. Právě bílkoviny jsou důležité i pro kvalitní činnost mozku ve stáří.
Nutriční hodnoty:
Například u "light" a odtučněných jogurtů a mlék to je horor, ale tvaroh tvoří výjimku, kdy odtučněný není podle mne zlo - já sama si ho kupuji také :-).....
A pro představu:
Albert tvaroh odtučněný (250 g) Albert tvaroh polotučný (250 g)
Kcal : 173 kcal Kcal : 275 kcal
Bílkoviny : 31,25 g Bílkoviny : 32,5 g
Sacharidy : 8,75 g Sacharidy : 10 g
Tuky : 1,5 g Tuky : 10 g
No a co všechno z tvarohu nebudu ani zmiňovat, přece jen o tom jsem psala ve čtvrtek :-) (ZDE)....
A jak to máte s tvarohem Vy? Mlsáte taky? Naslano, nasladko? Přidáváte ho do obědů a snídaní či večeří a svačinek? :-)?
Taky ho používám snad všude....ale spíš do sladkých věcí..buchty,knedlíčky,jogurt,přesnídávka, nebo jen tak s oříšky,medem..občas nějaká slaná pomazánka..ale na sladko mi chutná víc :)
OdpovědětVymazatJá si ho míchám třeba půl napůl s jogurtem a přidám slunečnicová semínka. Nebo si dělám z tvarohu takový zeleninový koláč:)
OdpovědětVymazatA občas si ho mažu místo žervé:)
Tvaroh je suprová věc:)Zrovna dneska si ho dám s vařenými bramborami:)
tvaroh mám moc ráda, nejčastěji si ho mixuju s banánem, a nebo dávám na palačinky - taky s banánem:D
OdpovědětVymazatJá jsem mu přišla na chuť nedávno a od té doby bez něj nedám ránu. Nejím moc maso, a tak se chybějící bílkoviny snažím dohánět jak se dá a tvaroh mi s tím hodně pomáhá.
OdpovědětVymazatTvaroh je nedílnou součástí mých svačinek :-)
OdpovědětVymazatJá jím tvaroh nejčastěji večer - jako druhou večeři - jen tak samotný nebo s celozrnným chlebem. Kasein je totiž tzv. pomalý protein - pomalu se vstřebává - což je na noc vhodné - aby se nám v noci nespalovala pracně vybudovaná svalová hmota.
OdpovědětVymazatTvaroh, jak na sladko, tak na slano!:))
OdpovědětVymazatSuper článek, díky!:-)
OdpovědětVymazatpřesně přesně, tvaroh je prostě ideální snad na všechno, nevím, co bychom bez něj dělalai :) já si ho také nejčastěji kupuji v Albertu :)
OdpovědětVymazatBez tvarohu si nedokážu představit svůj jídelníček :D Nejradši si do něho přidávám nastrouhané jablko a skořici, nebo s ním zahuštuju ovesnou kaši! :) Taky si kupuju jenom tenhle s albertu, je nejlepší!
OdpovědětVymazatTvaroh používám hlavně na celou řadu pomazánek (rybičková, vajíčková, ředkvičková, papriková, sýrová..) a samozřejmě i na sladko s ovocem :) je to opravdu výborná potravina!
OdpovědětVymazatJá jsem taková tvarohová. Ale co si budeme povídat, z obchodu to není ono. Přeci jen, domácí je domácí a ten já miluji jak na sladko, tak na slano s pažitkou, jse tvaroholik! :)
OdpovědětVymazat:-) nejlepší co může být.. a to jakkoliv :-)
OdpovědětVymazatMiluji měkký i tvrdý, taky kupuji odtučněný. Mixuji ho s ovocem, různými sirupy, i naslano jako pomazánku. Je super! :)
OdpovědětVymazatDíky tobě jsem začala být závislák na tvarohu :-)
OdpovědětVymazatJá mu ještě na chuť nepřišla :-/ ale víš co? Druhé šance se mají dávat :)
OdpovědětVymazat