neděle 17. června 2012

Cvičení podle tělesného typu

Dosavadní dělení somatotypů nemůže pokrýt rozmanitost lidského těla a řada lidí se najde v kombinaci více tělesných typů dohromady. Tělo se díky cvičení mění a mění svůj tělesný rámec. Přesnější klasifikaci naleznete zde...

Cvičení tělesných typů podle písmen
Tělesné typy dle písmen se neposuzují dle medicínské klasifikace. Takto rozdělené typy slouží pro pro orientaci. Vaše tělo se mění, proto díky cvičení a dietě může jeden typ přecházet v druhý.
Z typu A se může stát, při poctivém udržování nového životního stylu, typ I (ovšem i zde platí určité fyzické limity).

Typ I a cvičení podle tělesného typu
Na pohled je tělo rovné, boky, pas a hrudník jsou velice podobné.
Pokud jste typ I, pak velmi rychle nabíráte ve střední části těla. Svaly nabíráte obecně pomaleji a rovnoměrněji. Máte větší výdrž, nežli sílu.
Typ I se může tréninkem přiblížit typu T. Je to o mnoho lepší tělesná konstituce, i když ne ideální. Jako aerobní trénink je pro vás vhodná déletrvající aktivita, včetně joggingu, stepperu, kola. V posilovně byste měli posilovat se střední až velkou zátěží, počet opakování udržovat na 20 a více opakování.

Jak cvičit jste-li typ A
Většinou typ se silnou kostrou, ale s úzkými rameny. Spodní část těla dominuje nad horní. Kolena a kotníky jsou masivní, horní část těla a spodní břišní svaly jsou ochablé, což může způsobit vystouplé spodní bříško. Typ A se nejčastěji vyskytuje u žen, typické je uložení tukového polštáře na vnější straně stehna těsně pod boky.
Typ A by se měl zaměřit hlavně na delší aerobní trénink o střední intenzitě (šlapání na rotopedu, rychlejší chůze). Jste-li právě typ A, vyvarujte se šlapání na stepperu, protože máte tendenci rychle nabírat do spodní části těla tuk, ale také svaly. Zaměřte se na posilování horní části těla se středními a vyššími zátěžemi a zároveň posilujte spodní část těla s lehčí váhou.

Jste tělesný typ T?
Nejčastěji typ - tělo jako atlet. Lidé typu T mají úzkou pánev a široká ramena. Břišní svaly jsou pevné, na rukou a na vrchní časti trupu lépe nabírají svalovou hmotu. Na druhou stranu mají lehčí stavbu spodní části těla a velmi často mohou mít problémy s rozvojem svalstva dolních končetin.
Jste-li typ T, vyvarujte se běhu o vysokém zatížení. Při posilování se zaměřte na lehké váhy a více opakování na vršek těla. Na spodní část těla cvičte střední až těžké váhy a 12-15 opakování.

Jak na cvičení, jste-li typ O
Nejzajímavější typ z hlediska proměn. Typ O může přecházet až na typ T, pokud cvičí, ale může připomínat i typ A pokud má nadváhu a necvičí. Typ O má ale vždycky výrazný pas. Typ O má oblé linie těla a koresponduje s typem přesýpací hodiny.
Jste-li óčko, jste spíše silový typ než vytrvalec. Při aerobní aktivitě volte stacionární kolo a spíš lehčí zátěž.
Při posilování se zaměřte na momentální nedostatky, ale snažte se i o rovnoměrný rozvoj. Pokud chcete shodit, volte až 25 opakování.

Já jsem typ A - poslední, kde potřebuji nabírat svaly jsou nohy, hlavně lýtka... proto mám se i spoustu cvičení "bojím", aby nenabrala právě zde. Jaké cvičení byste mi doporušili?
 
 
Publikováno 22.4.2012 
 
 
1 smallklara smallklara | Web | 22. dubna 2012 v 8:29 | Reagovat
asi kolo s malou zátěží - nohy nenaberou svaly, ale hezky se vytvarují
2 Sporty M. Sporty M. | Web | 22. dubna 2012 v 9:52 | Reagovat
no já se vidím taky na áčko...
3 Ený Ený | Web | 22. dubna 2012 v 10:36 | Reagovat
taky si myslím,že jsem áčko..=)
jo,snad to bude v pohodě,uvidí se dneska:)
 

Žádné komentáře :

Okomentovat