neděle 17. června 2012

Celozrnné x obarvené pečivo? Jak poznat co je co...

Kupujete si celozrnné pečivo, protože ho považujete za zdravější a navíc vám víc chutná? A poznáte ho vůbec? Ne všechno, co se za něj vydává, by se tak skutečně dalo označit.


Základní pravidlo, které legislativa stanovuje pro celozrnné pečivo, je jasné: musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné mouky nebo různých druhů těchto mouk. Pozor, jde o podíl z obsažené mouky, nikoli o osmdesát procent z hmotnosti výrobku, kterou z velké část tvoří také například voda. Cereální vzhled ani tmavší barva nejsou zárukou, že jde o celozrnný várobek. Cokoli s menším podílem se za celozrnné pečivo považovat nedá, i kdyby to na sobě mělo nápis, který bude tvrdit něco jiného. Jenže jak ho na pultě obchodů rozlišit? Řiďte se především strukturou pečiva a jeho celkovým vzhledem, méně už barvou, protože mnoho pekáren se stále uchyluje k fíglům s dobarvováním pečiva karamelem nebo praženým ječmenem či žitem. Kdybyste se pídili po přesném označení výrobku, zjistíte nejspíše, že ho ani výrobce sám za celozrnné nevydává, jenže to se u pultů v běžném supermarketu prostě nedozvíte.

Mnohé takové pečivo je sice i na řezu krásně tmavé, ale takřka v něm nenarazíte na zbytky slupek či zrníček, které jsou naopak typické pro skutečně celozrnné pečivo. Tak zní také hlavní rada, jak vůbec rozlišit celozrnné pečivo od jiného - musíte ho rozlomit. Což samozřejmě v obchodě provede jen těžko, ale můžete například zkusit koupit pár výrobků z oblíbeného obchodu na zkoušku a doma porovnávat. Pravé celozrnné pečivo obsahuje viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. Skutečně celozrnné pečivo bývá navíc dražší, protože dražší je celozrnná mouka - pokud narazíte na domněle celozrnný rohlík, který nestojí ani tři koruny, nevěřte mu. Mimochodem, celozrnná mouka sice nebude úplně bílá, ale klidně může být docela hodně světlá. Za celozrnné se nedá považovat ani pečivo, které je semínky jen posypané, i když někomu může vyhovovat právě takové, protože skutečně celozrnné pečivo už je pro něj hůře stravitelné.
Svého času byly velice populární výrobky z grahamové mouky a ještě pořád se na ně dá narazit, prodávají se například coby výrobky k domácímu dopékání. Proč ne, grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou navíc pšeničné otruby. Ty mají mírně nasládlou chuť, a proto je takové pečivo pro mnoho lidí chuťově přijatelnější. Právě toto pečivo přitom bývá poměrně světlé, což mnoho zákazníků mate.

 
Jak poznat skutečně celozrnné pečivo:
  • obsah min. 80 % celozrnné mouky
  • uvnitř viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků
  • reálná cena (celozrnná mouka je dražší)
  • názvy tmavé, vícezrnné či cereální ap. neoznačují celozrnné pečivo



Publikováno 20.3.2012


1 dona-gisele dona-gisele | Web | 9. června 2012 v 14:49 | Reagovat
Tohle jsem potřebovala si přečíst. Už jsem nad tim taky bádala, ale pořád jsem nevěděla, podle čeho to poznat. Takže díky za vysvětlení. Jinak musím říct, máš kráásnej blog a ještě krásnejší recepty!!

2 komentáře :

  1. když kopíruješ hoď alespoň odkaz

    OdpovědětVymazat
  2. V mém případě to nakonec dopadlo tak, že jsem pečivo vyřadila ze svého jídelníčku úplně a vlastně mi to vůbec nechybí. Místo toho se do sebe snažím teď dostávat více bílkovin. To je podle mě důležitější. Právě bílkoviny doplňuji i formou doplňků. Zatím se mi při cvičení dost osvědčil protein Formula 3 od Herbalife.

    OdpovědětVymazat