Základní pravidlo, které legislativa stanovuje pro celozrnné
pečivo, je jasné: musí obsahovat nejméně osmdesát procent celozrnné
mouky nebo různých druhů těchto mouk. Pozor, jde o podíl z obsažené
mouky, nikoli o osmdesát procent z hmotnosti výrobku, kterou z velké
část tvoří také například voda. Cereální vzhled ani tmavší barva nejsou
zárukou, že jde o celozrnný várobek. Cokoli s menším podílem se za
celozrnné pečivo považovat nedá, i kdyby to na sobě mělo nápis, který
bude tvrdit něco jiného. Jenže jak ho na pultě obchodů rozlišit? Řiďte
se především strukturou pečiva a jeho celkovým vzhledem, méně už barvou,
protože mnoho pekáren se stále uchyluje k fíglům s dobarvováním pečiva
karamelem nebo praženým ječmenem či žitem. Kdybyste se pídili po přesném
označení výrobku, zjistíte nejspíše, že ho ani výrobce sám za celozrnné
nevydává, jenže to se u pultů v běžném supermarketu prostě nedozvíte.
Mnohé
takové pečivo je sice i na řezu krásně tmavé, ale takřka v něm
nenarazíte na zbytky slupek či zrníček, které jsou naopak typické pro
skutečně celozrnné pečivo. Tak zní také hlavní rada, jak vůbec rozlišit
celozrnné pečivo od jiného - musíte ho rozlomit. Což samozřejmě v
obchodě provede jen těžko, ale můžete například zkusit koupit pár
výrobků z oblíbeného obchodu na zkoušku a doma porovnávat. Pravé
celozrnné pečivo obsahuje viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků.
Skutečně celozrnné pečivo bývá navíc dražší, protože dražší je celozrnná
mouka - pokud narazíte na domněle celozrnný rohlík, který nestojí ani
tři koruny, nevěřte mu. Mimochodem, celozrnná mouka sice nebude úplně
bílá, ale klidně může být docela hodně světlá. Za celozrnné se nedá
považovat ani pečivo, které je semínky jen posypané, i když někomu může
vyhovovat právě takové, protože skutečně celozrnné pečivo už je pro něj
hůře stravitelné.
Svého času byly velice populární výrobky z
grahamové mouky a ještě pořád se na ně dá narazit, prodávají se
například coby výrobky k domácímu dopékání. Proč ne, grahamová mouka je
celozrnná mouka, v níž jsou navíc pšeničné otruby. Ty mají mírně
nasládlou chuť, a proto je takové pečivo pro mnoho lidí chuťově
přijatelnější. Právě toto pečivo přitom bývá poměrně světlé, což mnoho
zákazníků mate.
Jak poznat skutečně celozrnné pečivo:
- obsah min. 80 % celozrnné mouky
- uvnitř viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků
- reálná cena (celozrnná mouka je dražší)
- názvy tmavé, vícezrnné či cereální ap. neoznačují celozrnné pečivo
Publikováno 20.3.2012
když kopíruješ hoď alespoň odkaz
OdpovědětVymazatV mém případě to nakonec dopadlo tak, že jsem pečivo vyřadila ze svého jídelníčku úplně a vlastně mi to vůbec nechybí. Místo toho se do sebe snažím teď dostávat více bílkovin. To je podle mě důležitější. Právě bílkoviny doplňuji i formou doplňků. Zatím se mi při cvičení dost osvědčil protein Formula 3 od Herbalife.
OdpovědětVymazat