neděle 17. června 2012

6 tipů jak zahnat chutě na sladké

Máte neustálou chuť na sladké a nevíte, jak ji zahnat? Chcete vědět, čím je způsobeno, že nevydržíte jeden den bez čokolády? Prozradíme vám, v čem je chyba a jak na své chutě vyzrát.

Nedávné výzkumy prokázaly, že u žen vyvolává chuť na sladké také hluk a stres. Při stresových situacích ženy nejčastěji sáhnou po čokoládě či jiné sladkosti. Muži takovou potřebu obvykle nemají. Lahodná sladká chuť v ústech nám sice na chvíli přinese úlevu, ale kila navíc přibývají. Jak tomu udělat přítrž?
 
Zbraň č. 1 - správné stravování
Chuť na sladké je častější, pokud se nespravujeme správně. Jakmile poklesne hladina cukru v krvi, začne nás honit mlsná. Poklesu lze zabránit tak, že budeme jíst často a pravidelně a že zařadíme do jídelníčku potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné potraviny, zelenina, některé druhy ovoce). Hladinu krevního cukru kromě těchto potravin stabilizují také bílkoviny.

Zbraň č. 2 - náhrady za sladké
Sladkosti můžete nahradit sušeným ovocem, tyčinkami musli nebo nízkoenergetickými pochutinami (bonbony nebo nápoje slazené aspartamem).

Zbraň č. 3 - sladké pryč z očí
Nenakupujte sladkosti do zásoby a nemějte zbytečně nic lákavého po ruce. K zahnání chutě na sladké mějte vždy u sebe nějakou jeho zdravější náhradu.

Zbraň č. 4 - odbourání stresu
Máte největší chuť na sladké právě v období stresu? Pak si zakažte sáhnout po čokoládě a místo toho si běžte zaběhat nebo zaplavat. Na svou chuť tak zapomenete a stres odbouráte mnohem účinněji.

Zbraň č. 5 - chrom
Tento stopový prvek pomáhá udržovat hladinu krevního cukru a tím je účinný proti chuti na sladké.

Zbraň č. 6 - když neodoláte...
Pokud sladké milujete a záměrně si jej odpíráte, dostáváte se zbytečně do stresu. Jestliže tedy skutečně odolat nedokážete, snažte se alespoň jíst sladké v malém množství a v takové kvalitě, aby vám uškodilo co možná nejméně. Při výběru sladkostí si dávejte pozor především na jejich složení. Ze sladkostí se netloustne jen kvůli cukru, ale také kvůli vysokému obsahu tuku. Nekupujte příliš levné čokolády, které jsou obvykle příliš slazené a tuk v nich obsažených není vždy nejkvalitnější. Vybírejte si raději tmavší čokolády, které mají uveden podíl obsažené kakaa a čokolády s ořechy či ovocem, které obsahují zdravou vlákninu. Nejideálnější jsou samozřejmě hořké čokolády. Jezte sladké raději v první polovině dne. Můžete také zkusit dát si po kostičce čokolády špetku koření. Chuť na další kostičku tak údajně zmizí.

Na mne zabírá pouze varianta 2 - nemí to doma :-D, a jak je to u Vás??
 
 
 
Publikováno 16.4.2012
 
 
1 Sporty M. Sporty M. | Web | 16. dubna 2012 v 9:54 | Reagovat
dobrý článek! no to u mě funguje taky, co nemám na očích nesním :D
2 brokolicova brokolicova | Web | 16. dubna 2012 v 11:09 | Reagovat
No znie to tak ideálne. Najmä tá predstava, že keď som vstrese, tak idem behať alebo cvičiť :D Neviem, či by to počas skúškového fungovala. Vtedy keď som v strese celý deň, by som musela celý deň behať :D
3 Ený Ený | Web | 16. dubna 2012 v 17:55 | Reagovat
mě pomáhá cvičení,pepsi light,čtení pro ana článků (vymejvá to dost dobře mozek :DDD) a samozřejmě když nemám sladké na očích..:D=)
4 Denda Denda | 22. dubna 2012 v 11:23 | Reagovat
Když mám chut na sdladké tak se jdu se psem projít, pokud i po hodině co se vrátím mě honí mlsná, tak si dám bud hořkou čokoládu (opravdu hořkou nad 60%) - jen jeden čtvereček, ale většinou si uvařím čajík Hanasaki a ten je tak úžasně hořký že po něm ani sladké není dobré... :D
 

8 komentářů :

  1. jen bych opravila - potraviny slazené aspartamem jsou zdraví škodlivé, takže bych vybrala jinou variantu;)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymni....naprosto souhlasim....aspartam je strasne zlo

    OdpovědětVymazat
  3. bohužel pro mě není ani varianta číslo 2 protože i když to doma nemám, tak bohužel nejsem líná zvednout zadek a dojít si pro to do obchodu :D Když nic, tak se aspoň projdu

    OdpovědětVymazat
  4. No s tím aspartamem mě tu trošku zarazili... :D To je zdravější ta kostička čokolády, než bonbón s aspartamem...

    OdpovědětVymazat
  5. Adelka, dakujem za recept na mrkvovy kolacik, je moc chutny, ale skor ako poradite ludom pit napoje s aspartamom si o tom jede najskor nieco precitajte. Pomozete sebe aj druhym. Pekny vecer.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsou opravdu duchaplne rady!pro nezasvecene:aspartam zpusobuje obezitu;)!!

    OdpovědětVymazat
  7. misto pepsi radsi kofolu bez cukru..tam aspartam neni

    OdpovědětVymazat