Pepř je nejpoužívanějším kořením naší kuchyně. Působí jako
afrodisiakum a ve správném množství příznivě ovlivňuje metabolismus.
Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů, ale zeleným pepřem si
můžete zkusit okořenit třeba i jahodu.
Pepř
jsou bobule divoce rostoucí rostliny, která dorůstá délky až 9 m. Tato
rostlina se nazývá pepřovník a plné zralosti dosáhne až po osmi letech.
Pak ovšem plodí bobule po dobu 20 let. Pepřovník černý se pěstuje
především v Indii, Indonésii, Malajsii a Brazílii.
Pepř a jeho druhy
Pepř se sklízí v
různých stupních zralosti a podle toho se rozlišuje na bílý, zelený a
černý. Černý pepř je ještě nezralý, kdežto bílý je zralý zcela úplně. V
Jižní Americe roste také pepř červený, který má chuť mírně nasládlou a
méně ostrou.
Pepř a léčivé účinky
- podporuje látkovou výměnu a trávení
- povzbuzuje chuť k jídlu
- pomáhá proti nadýmání
- stimuluje srdeční činnost
- působí močopudně
- příznivě ovlivňuje metabolismus
- snižuje menstruační bolesti
- působí jako afrodisiakum
Publikováno 27.4.2012
Žádné komentáře :
Okomentovat