Sušené ovoce
Sušené fíky, meruňky a
švestky se oprávněně doporučují při zácpě. Sušené fíky obsahují jak
rozpustnou vlákninu pektin, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i
nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. Jako účinné projímadlo
se osvědčila hrst sušených fíků, meruněk nebo sušených švestek. Třicet
gramů sušených meruněk nebo stejné množství fíků vám dodá přibližně 2,5
gramů vlákniny, šest kusů sušených švestek obsahuje až 8 gramů vlákniny.
Kukuřice
Kukuřice
kromě vysokého obsahu vlákniny (půl šálku kukuřičných zrn obsahuje asi 2
gramy vlákniny) nabízí také minerální látky, jako je draslík, fosfor,
hořčík a železo.
Mandle
Mandle,
ale i další ořechy a semínka jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny. Čtvrt
šálku mandlí obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Ořechy jsou také bohaté na
zdravé tuky a bílkoviny, jelikož však obsahují hodně kalorií, ve větším
množství nejsou vhodné při dietě. Podle některých výzkumů mandle snižují
riziko vzniku cukrovky a Alzheimerovy choroby.
Jablko
Mezi
nejzdravější svačinu vůbec patří syrové jablko, které obsahuje jen málo
kalorií a je dobrým zdrojem nejen vlákniny (jedno střední jablko
obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny), ale také vitaminu C, který posiluje
imunitní systém. Jablečný pektin na sebe váže těžké kovy a pomáhá
trávení.
Hrušky
Jako
většina ovoce s poživatelnou slupkou jsou i hrušky nejvýživnější a
nejbohatší na vlákninu, když se konzumují neoloupané. Hrušky jsou na
vlákninu stejně bohaté jako jablka, jedna středně velká neoloupaná
hruška obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny. Hrušky mají také močopudné
účinky a obsahují vysoký podíl sacharidů, z nichž převládá fruktóza.
Proto se hodí i pro diabetiky.Hnědá rýže
Pokud
jíte jen bílou rýži, může vám chvilku trvat, než si zvyknete na
žvýkavější a lehce ořechovou chuť hnědé rýže. Občasná výměna však
rozhodně stojí za to, alespoň co se vlákniny týče. Jeden šálek hnědé
rýže obsahuje asi 3,5 gramů vlákniny a je rovněž zdrojem mnoha stopových
minerálů.
Celozrnné pečivo
Bílá
barva není moc dobrá ani u pečiva, odborníci se shodují, že zdravější
jsou tmavé celozrnné výrobky. Celozrnná mouka si totiž na rozdíl od bílé
zachovává všechny živiny, které se skrývají ve vnějším plášti zrna.
Celozrnné pečivo je proto bohaté na vitaminy, minerály, esenciální
mastné kyseliny a také vlákninu. Jeden plátek celozrnného chleba
obsahuje přibližně 2 gramy vlákniny.
Čočka
Tento
druh luštěnin patří mezi vysoce koncentrované potraviny s nízkým
obsahem vody, a je tak jedinečným zdrojem energie. Čočka obsahuje velké
množství bílkovin a sacharidů, vitaminů skupiny B, železa a dalších
minerálů a jen velmi malé procento tuků. Čočka boduje i v obsahu
vlákniny, z jednoho šálku vařené čočky jí přijmete asi 5 gramů.
Fazole
Ať
už bílé nebo červené, téměř všechny druhy fazolí jsou velmi bohaté
nejen na vlákninu, ale také na bílkoviny a železo. Bílé fazole jsou
navíc jedním z nejlepších zdrojů draslíku. Padesát gramů červených
fazolí obsahuje přibližně osm gramů vlákniny. Fazole mají špatnou
reputaci kvůli nadýmání a zažívacím potížím, klíčem je zvykat si na
jejich příjem postupně. Platí, že čím jsou fazole tmavší, tím jsou
jejich bílkoviny stravitelnější.
Ovesné vločky
Ovesné
vločky obsahují beta glukan, speciální druh vlákniny, která má moc
snižovat hladiny cholesterolu a posilovat imunitní systém. Jeden šálek
ovesných vloček obsahuje asi 8 gramů vlákniny. Vločky jsou ceněné i pro
svůj vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1,
B6 a E, železa a vápníku.
Maliny
Maliny
patří mezi výživové bomby, které jsou nejen nadopované vlákninou, ale
také zdraví prospěšnými antioxidanty a organickými kyselinami. Maliny
rovněž snižují hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají při hubnutí. Z
poloviny šálku malin získáte asi 4,5 gramů vlákniny.
Brokolice
Tato
košťálová zelenina, která podle studií pomáhá bojovat proti rakovině,
obsahuje velké množství vlákniny, z jednoho šálku vařené brokolice
získáte přibližně 5 gramů.
Pohanka
I
pohanka je významných zdrojem vlákniny, jeden šálek obsahuje asi 9
gramů. Pohanka je také plná vitaminů a minerálních látek, je například
bezkonkurenčním zdrojem rutinu. Tato látka má celou řadu pozitivních
zdravotních účinků, kromě příznivého vlivu na kardiovaskulární systém
zvyšuje pevnost stěn cév a pomáhá v prevenci a léčbě křečových žil.
Cizrna
Jeden
šálek cizrny obsahuje zhruba 12 gramů vlákniny a v obsahu bílkovin může
cizrna směle konkurovat masu. Cizrna patří mezi nejkvalitnější
luštěninu vůbec, navíc posiluje imunitní systém a pomáhá proti vysokému
cholesterolu.
Avokádo
I
krémová dužina avokáda je skvělým zdrojem vlákniny - dvě lžíce avokáda
mají asi 2 gramy vlákniny a celé ovoce asi 8 gramů. Avokádo v sobě
skrývá také zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko
srdečních onemocnění. Navíc se může pochlubit prvenstvím v obsahu
vitaminu E, kterého má nejvíce ze všech druhů ovoce.
Publikováno 25.4.2012
ježiš ted jak si to čtu tak mám na všechno hroznou chut:)...nechtěla by jsi spřátelit
jedno moje oblíbenější jídlo než druhé, mňam :)
Žádné komentáře :
Okomentovat