neděle 17. června 2012

A do třetice - posledních 10 mýtů o hubnutí

1. Jen ovocná dieta
Nebudeteli jíst nic jiného, zřejmě zhubnete. V redukčním jídelníčku by ovoce mělo být vzhledem k obsahu cukrů zastoupeno jen 100 g (součástí zdravého životního stylu je 400 g zeleniny a 200 g ovoce denně).

2. Jedno jídlo denně nahrazuji koktejlem
Jde o hloupost, hubnutí tím neurychlíte. Koktejl nebo výživová tyčinka nahradí jídlo ve chvíli, kdy nestíháte. Zdravěji než rychlé očerstvení (hamburger, majonézový salát s houskou). Takže rozhodně neužívat každý den, ale pouze pokud nestíháte nic jinéh k zasycení.

3. Vážit si jídlo je hloupost
Právě naopak, chceteli být úspěšní, je třeba číst nutriční hodnoty na obalech potravin, ale i si je zpočátku zvážit. V kelímku obvykle nebývá 100 g, na které jsou hodnoty na jeho obale uvedeny.

 4. Nesnídám a tím ušetřím kalorie na později
Toto je opravdu hloupost, snídaně je to nejdůležitější jídlo dne, protože potom se teprve metabolismus probudí. Ideální je celozrvné pečivo, ovesné vločky a podobná jídla, která Vás nastartují. Ne nadarmo se říká - Snídaně si nech pro sebe, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli - ale opět nezapomínat, že to nejde brát celé jako pravdu - večeře je také důležitá.

5. Všechny sýry jsou zdravé pro Vaši dietu
I toto není tak jednoznačné. Při konzumaci sýrů je velmi důležité podívat se na obsah tuku. Je veliký rozdíl mezi sýrem, který má obsah tuku jen 10% a sýrem, který obsahuje 45% tuku. Rozdíl v chuti téměř nepoznáte, ale na své váze toto poznáte během pár dní či týdnů. Proto je velmi důležité konzumovat jen sýry s nízkým obsahem tuku.

6. Brambory jsou zdravé v jakékoliv podobě
Není brambor jako brambor - brambory vařené jsou mnohem zdravější než tzv. americké brambory, opékačky nebo hranolky! Brambory navíc obecně obsahují mnoho škrobu, který je těžko stravitelný. Pokud to s dietou a Vašim hubnutím myslíte opravdu vážně, konzumujte co nejvíce rýže. Rýže je z příloh tou nejzdravější. Proto v Japonsku nepotkáte tolik obézních lidí jako například v Evropě či USA.

7. Hubnutí bez dostatku tekutin
Stále ještě je možné narazit na přesvědčení, že bez pití se hubne snáz. Pravdou je, že bez dostatku tekutin, budete vážit méně, ale nijak si tím neprospějete. Naopak se snažte při dietě vypít doporučované množství tekutin (přibližně dva litry denně s ohledem na konkrétní podmínky).

8. Tmavé pečivo je lepší než světlé
Všeobecně panuje názor o vhodnosti tmavého pečiva, ale dejte pozor na to, že ne každé tmavé pečivo musí být též celozrnné. Může se totiž jednat o pečivo z pšeničné mouky, které je pouze dobarvené. U pečiva sledujte zejména obsah vitamínů, minerálních látek a vlákniny či glykemický index. Ten udává, jak moc je potravina po zkonzumování schopna ovlivnit hladinu krevního cukru a tedy i pocit sytosti. Čím nižší má potravina glykemický index, tím pomaleji se po její konzumaci navrací pocit hladu. Naopak čím je hodnota glykemického indexu potraviny vyšší, tím dříve po jejím požití pocit hladu nastupuje.

9. Budete-li myslet pozitivně, kila půjdou dolů
Něco na tom je. Ale s naloženým talířem na gauči u televize pro svou postavu mnoho neuděláte, i když budete mít sebelepší náladu. Cvičení a střízlivému jídelníčku se zkrátka nevyhnete.

10. Místo jídla vypiji sklenici vody a zaženu hlad
Jistě, tento malý trik je dobrý například na zahnání tzv. vlčího hladu, vodu můžete také pít před jídlem, abyste navodili pocit sytosti a nesnědli tak velkou porci, ale nahrazovat jídlo vodou je nesmysl. Dodržovat pitný režim je při hubnutí nesmírně důležité, nesmí se však stát, že vodu naměníme za jídlo.
 
Publikováno 19.2.2012

Žádné komentáře :

Okomentovat