Kouření s sebou přináší mnoho negativ, ale existuje dieta, která
Vám je pomůže vyrovnat. Tělo kuřáků přijímá mnoho škodlivých
karcinogenních látek, a proto organismus potřebuje výživnou stravu. Zde
je několik tipů, jak sestravovat.
U kuřáků je
vyšší šance na vznik rakoviny plic než u nekuřáků. Abyste toto riziko
snížili, doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty. Ve
Vašem jídelníčku by tedy neměla chybět:
- Čerstvá zelenina (žlutá, červená a zelená paprika)
- Čerstvé, nejlépe červené, žluté či oranžové, ovoce (citrusy)
- Čaj (nejlépe zelený)
- Pilulky vitamínu C
- Cibule a česnek
Kouření a vitamín C
Pro kuřáky je
nejdůležitější vitamín C, jelikož má antioxidační účinky. Průměrný kuřák
potřebuje zhruba o 400% více vitamínu C než člověk, který nekouří.
Proto byste ho měli konzumovat ve zvýšeném množství. Vitamín C najdete
například v:
- Zelenina (zelená a červená paprika, rajčata, květák, brokolice)
- Ovoce (kiwi, pomeranč, jahody, černý rybíz, mango)
- Ovocné džusy (citrónový, pomerančový, grapefruitový)
Kouření a beta karoten
Je
prokázáno, že kartoneidy, což jsou látky obsahující beta karoten,
výrazně snižují riziko vzniku rakoviny. Tyto látky se nejvíce vyskytují v
červených, oranžových či zelených rostlinách. Je ovšem důležité,
zajistit si přísun beta karotenu přímo z přírodních zdrojů a ne
potravinových doplňků. Kde beta karoten najdete:
- Mrkev, špenát, červená paprika
- Potraviny obsahující rajčata
- Barevné ovoce (meloun, jahody, pomeranč, papája)
Ovšem nejlepší a tou nejúčinnější radou, jak si zachovat zdraví a vyhnout se velkému riziku rakoviny, je přestat kouřit.
Já sama teda nemám co říkat, protože kouřím - fuj, stydím se, ale nejsem schopná s tím "seknout"...
Publikováno 12.4.2012
Bez cigaret se líp sportuje, už bych znova začít nechtěla ;)
OdpovědětVymazat