neděle 17. června 2012

5 důvodů proč můžeme být unavené

Všechny to známe únava je potvora :-)... Můžeme být unavné fyzicky nebo psychicky, podle mne je psychická únava horší, přece jen když jsme unavení fyzicky tak si dáme vanu, lehneme na gauč a je lépe :-)...

 Co také může za únavu?

Dehydratace
Nedostatek tekutin může způsobit malátnost, netečnost a značný pokles energie. Pokud vaše strava obsahuje velké množství soli, kávy a čaje, je dost možné, že jste dehydratovaní. Sůl totiž doslova louhuje tekutiny z těla a kofein v kávě a čaji působí močopudně. Kromě únavy patří mezi hlavní znaky dehydratace suchá pokožka nebo rty a tmavší moč. Do přijatého množství byste měli zahrnout především čistou vodu a bylinné čaje.

Tělu chybí železo nebo vitamín D
Pokud jste se rozhodli pro veganství a vzdali se masných a mléčných výrobků, může vám chybět železo. Nedostatek železa hrozí také ženám, které trpí silnou menstruací. Nejbohatším zdrojem tohoto důležitého minerálu jsou kromě masa rovněž ořechy, semínka, rozinky, sušené meruňky a listová zelenina.Únavu mohou také způsobovat nízké hodnoty vitaminu D a B12. Množství "déčka" v těle pomůže zvednout pobyt na slunci, zdrojem tohoto vitaminu jsou také mořské ryby, tvrdé sýry či mák. K doplnění vitaminu B12 vám zase pomohou živočišné produkty jako vejce, mléko, sýry a maso. Vegani ho mohou získat například z kvašené zeleniny, mořských řas nebo obilných klíčků. Jediným způsobem, jak zjistit, zda vaše tělo obsahuje dostatečné množství železa a vitaminů D a B12, je krevní test.

Porucha štítné žlázy nebo nadledvinek
Štítná žláza produkuje hormon tyroxin, jež reguluje metabolismus a spotřebu energie. Při snížené produkci tyroxinu se můžete cítit unavení, hrozí také výkyvy nálad, zimomřivost a přibírání na váze. Pokud máte podezření na poruchu štítné žlázy, nechte si udělat krevní test.Za tajemnou únavou mohou být také nadledvinky, které produkují mimo jiné i adrenalin a kortizol. Adrenalin se vylučuje do krve při stresu, strachu a úzkosti a kortizol zvyšuje pohotovost organismu při zátěžových situacích (proto se mu také říká antistresový hormon).Dlouhodobý stres a psychická zátěž mohou vést až ke stavu známému jako vyčerpání nadledvinek a neschopnost vylučovat dostatek kortizolu může způsobit poklesy energie a závratě.
 
 
Děláme moc věcí najednou
Tento fenomém se týká především žen, které dokáží v jeden moment číst e-mail, telefonovat a lakovat si nehty. Ovšem tato schopnost nemusí být vždy dobrá pro zdraví."Mnoho věcí najednou příliš stimuluje tvorbu dopaminu v mozku," říká profesor Paul Gilbert, psycholog a autor knihy The compassionate mind."Dopamin je chemická látka spojená s odměňováním, vitalitou a dobrou náladou a je snadno spotřebována. Když se zásoby tenčí, může to vést k vyčerpání a depresi," vysvětlil profesor Gilbert.

Spíte málo a nebo naopak moc
Kvalitní spánek regeneruje celý organismus, ale nadbytek spánku může být stejně tak unavující jako spánková deprivace. Většina lidí potřebuje asi 8 hodin spánku a jeho nedostatek stejně jako nadbytek vede ke snížení energie, neschopnosti se soustředit, podrážděnosti i depresím.Snažte se proto dodržovat pravidelný biorytmus a choďte spát a vstávejte v přibližně stejnou dobu každý den - samozřejmě toto je luxus, který si ne každý může dovolit. Dlouhé vyspávání vám může pokazit celý víkend, protože budete malátní, unavení a mrzutí.
 
 
Publikováno 14.4.2012
 
 
1 Judy Judy | Web | 14. dubna 2012 v 8:21 | Reagovat
U mě to bude dehydratací hrozně málo piju, ale snažím se to napravit ;)
2 V. V. | 14. dubna 2012 v 11:08 | Reagovat
Chtěla bych je upozornit na to, že vegané rozhodně nezískají B12 z kvašené zeleniny, mořských řas nebo obilných klíčků  tam je pouze analog B12, z kterého si lidský organismus nic nevezme. Je tedy nutné B12 doplňovat bud fortifikovanymi potravinami (sojové mléko, jogurty a další), nebo v tabletkách - veganské jsou např. B12 od Natures Bounty, či VEG1.  Vice zde https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/
Více pozornosti by tomu měly věnovat ženy, které berou hormonalní antikoncepci, která odplavování B12 z těla urychluje.
PS: bylo by fajn nepsat zavádějící články...
3 Sporty M. Sporty M. | Web | 14. dubna 2012 v 15:05 | Reagovat
jen střih, barva zůstane :) to jo, to máš vždycky pořádnou změnu :D ale přo ne :)
4 Ený Ený | Web | 14. dubna 2012 v 16:03 | Reagovat
kdyby jednou za čas a kdyby to bylo jen něco navíc..:/ ale já to teď zvládnu,cítím to:):D
5 Anet Anet | E-mail | Web | 15. dubna 2012 v 9:23 | Reagovat
můj častý problém :-(
Nevím od kde bydlíš... koukni když tak sem na prodejní místa (http://www.vitecojite.eu/kontakty/prodejnimista)
já jsem z Prahy takže to kupuji na Újezdě (Malá strana) v Dianě světě oříšků (ale ne ve všech to mají)
 

Žádné komentáře :

Okomentovat