neděle 17. června 2012

Záchvatovité přejídání

Záchvatovité přejídání, vlčí hlad, sežeru co vidím... hodně z nás má s tímto problém, záchvatovité přejídání se řadí mezi PPP - anorexie, bulimie a přejídání... Sama s tímto mám problém, ale já přesně znám svůj spouštěč - moje práce. Ještě se mi nestalo, že by mne "to" chytilo doma, ano jednou jo a víte co jsem dělala? Dodělávala projekt do práce... Pojďme si o této "nemoci" říct něco více....



NĚCO O ZÁCHVATOVITÉM PŘEJÍDÁNÍ:
Záchvatovitým přejídáním trpí lidé, kteří konzumují velká množství jídla, i když nemají hlad, a nesnaží se jídla zbavit jako osoby trpící bulimií. Záchvaty přejídání se někdy střídají s omezováním se v jídle až hladověním. Stavy nutkavého přejídání se s určitou pravidelností opakují.
Jakmile nemocná osoba začne jíst, nedokáže přestat dřív, dokud nesní své určité množství jídla, přestože už nemá hlad. Sní obrovské množství jídla během poměrně krátké doby. Po záchvatu se dostavují nepříjemné pocity z přejedení, ke zvracení většinou nedochází. Osoba se cítí provinile a zahanbeně. Zahanbenost souvisí s neschopností najít uspokojení jinde, provinile se cítí kvůli přibírání na váze.
Výsledkem může a nemusí být nadváha, protože někdy postižená osoba drží hladovku či intenzivně cvičí a udržuje si tak stále stejnou váhu. Nejbližší osoby se pak vůbec nemusí o poruše dozvědět.
Problém není dán tělesnou hmotností, ale vztahem k jídlu. Zdaleka ne každý obézní člověk trpí záchvatovitým přejídáním. Také naopak štíhlost neznamená vyloučení tohoto typu poruchy, i doslova hubení lidé mohou mít nutkavý vztah k jídlu (některé osoby se záchvatovitým přejídáním dodržují přísné diety, a i když úspěšně potlačují svoji touhu po přejídání, jsou k jídlu ve chvílích stresu nebo úzkosti přitahovány - a pokud se přestanou přísně ovládat, nastane záchvat). Záchvatovité přejídání se mnohdy rozvíjí jako reakce na stres, citové strádání či deprese.
Postižená osoba se celý den zabývá jídlem a také všechny její prožitky, úvahy a nejintenzivnější pocity (strach, vina, očekávání, potěšení) souvisejí s jídlem. Nemocní mají k jídlu rozporuplný vztah: na jedné straně se na něj těší, na druhé straně se cítí provinile a mají obavy ze ztráty sebekontroly a následného přejídání.
 
 
JAKÉ JSOU PŘÍČINY:
1) špatný denní režim - chyba je například v tom, že lidé se celý den tzv. "drží" a jedí jen málo či dokonce vůbec. Teprve večer se najedí, a to pořádně!Řešení: jíst pravidelně, 4-5x denně, klidně i menší porce, ale dodržovat pravidelnost.
2) jídlo je reakcí nikoli na hlad, ale na absolutně jiné podněty. Nejhorší jsou v tomto ohledu večerní televizní reklamy, vzbuzující chuť k jídlu a vyzývající ke konzumaci chipsů nebo sušenek.Řešení: naučit se zvládat své problémy pomocí zcela jiných praktik, než je konzumace jídla. Pomohou různé techniky osobnostního růstu, nácvik asertivních dovedností apod.
3) mnoho lidí jí kvůli stresu. Například když potřebují dodělat nějakou práci či když zažívají citové problémy, třeba rozchod s partnerem nebo neúspěch v profesním životě.Řešení: žádná kaše není tak horká, jak se na první pohled zdá. V klidu si zanalyzovat problém, který tíží. Vyzkoušet jiné relaxační techniky - vana s voňavými bylinkami, poslech příjemné hudby, masáž ….
4) psychické problémy. Někdy může rychlý nástup vlčího hladu signalizovat depresi. Jednou z reakcí na tyto obtíže je právě přejídání se.Řešení: jde-li jen o jednoduší "psychický kolaps", vyzkoušet opět některé z mnoha relaxačních technik (koupel, masáže, aromaterapie, procházka, rozhovor ….), při složitějších problémech nebo v akutních stádiích vyhledat odborného lékaře či terapeuta.
5) tzv. úsporné geny. Někteří jedinci podědili po svých předcích geny, zabraňující kdysi smrti v období hladomoru. Jejich tělo tak využívá potraviny úsporně a oni tak přibírají i po porcích, které jiným nestačí ani k zahnání hladu.Řešení: s genetickými dispozicemi, bohužel, nic nenaděláme. Naučit se vnímat své tělo takové, jaké je. Pravidelně jíst, pravidelně se věnovat sportovním aktivitám.
6) dřívější neustálé pokusy o diety. Tělo lidí, kteří opakovaně zhubli a znovu přibrali, se chová také úsporně. V jejich těle přitom při výkyvech hmotnosti tuk postupně nahrazuje svalovinu.Řešení: netrápit tělo dietami, nepotřebuje je. Pravidelné stravování, zdravá výživa, nepřejídání se atd. nevede v žádném případě ke ztloustnutí ani ke kolísání váhy.
 
 
JAK ODOLAT??
- Jezte pouze na jednom nebo dvou vymezených místech v bytě (například v kuchyni a v pokoji).
- Vyhlaste zákaz jíst na místech, kde se obvykle přejídáte (například v ložnici). Pokud se přejídáte v kuchyni, najděte si ke stolování jiné místo v bytě a v kuchyni úplně přestaňte jíst.
- Jezte pomalu. Při jídle nedělejte nic jiného, nečtěte si, ani se nedívejte na televizi.
- Naplánujte si, co přesně budete dělat po jídle. A to dřív, než začnete jíst.
- Omezte své zásoby jídla. Jídlo nakupujte v malém množství a nemějte doma velké zásoby.
- Před nákupem si připravte seznam potravin, které opravdu potřebujete. Nechoďte nakupovat, když máte hlad nebo když cítíte potřebu se přejíst. Je-li pro vás nakupování těžké, domluvte se, že budete nakupovat společně s někým jiným.
- Nenechávejte nikde povalovat nedojezené jídlo. Je lepší zbylé jídlo vyhodit, než aby zbytky ohrozily vaši těžce znovu-získávanou sebekontrolu. Je to sice plýtvání, ale může vám pomoci k uzdravení. Je lepší chvíli se chovat nehospodárně než nikdy nepřestat s přejídáním.
- Nedovolte, aby vás někdo přinutil sníst něco, co nechcete. Odolejte naléhání typu: "Dej si trochu ...., vezmi si, dělala jsem to kvůli tobě..... ". Vždy je možno zdvořile odmítnout.
- Je důležité posuzovat jednotlivé části dne zvlášť. Neříkat - teď jsem to nevládla a tak už se dneska nemusím snažit jíst normálně.
- Jestliže se něco nepodaří, zhluboka se nadechněte a rychle se vraťte ke svému plánu zpět a uvědomte si, co by podle něj mělo následovat. Podaří-li se vám postupovat dál podle plánu a držet se ho celý zbytek dne, udělali jste velký pokrok. I při prohřešku.
- Projděte si své jídelní záznamy a uvědomte si, které situace jsou pro vás nebezpečné a jaká taktika vám pomáhá nejlépe. Uvědomte si, jaké situace od vás vyžadují mimořádnou pozornost.
- Musíte být vždy o krok napřed před problémem. Je důležité mít přichystaný plán pro případ, že se věci přestanou dařit. Například se může stát, že budete mít potřebu se přejíst vzápětí poté, co dojíte naplánované hlavní jídlo nebo svačinu. Je dobré mít připraven seznam činností, které budete dělat místo jídla (procházka, koupel, telefon rodičům nebo známým apod.). Jakmile budete mít pocit, že se vás zmocňuje potřeba jíst, postupujte podle seznamu, dokud nutkání neodezní. Nebude to dlouho trvat a nastane čas dalšího plánovaného jídla. Zasáhnout není snadné a zpočátku se vám to bude zdát nemožné.
- Pokaždé, když se vám podaří úspěšně zareagovat, zvyšujete šance na další úspěšný zásah v budoucnosti. Přípravě seznamu náhradních činností věnujte velkou pozornost. Seznam může obsahovat jakoukoliv činnost, o níž se domníváte, že vám pomůže.
 

 Tak co, víte jak to řešit? Já ano, najít si jinou práci....
 
 
Publikováno 19.5.2012 
 
 
1 Sporty M. Sporty M. | Web | 19. května 2012 v 8:14 | Reagovat
to je hezký plán, je potřeba opravdu využít toho slunka :) myslím, že jsi to napsala moc hezky + super rady "jak odolat" !!
2 Ený Ený | Web | 19. května 2012 v 8:46 | Reagovat
3,4 na mě úplně sedí..
Mě by pomohlo bydlet sama.. nikdy bych si nekoupila něco nezdravého,nemám problém odolávat na návštěvách.. Ale když jsem doma,kde je plná skříň sladkostí,těžko odolávám,ještě když mám nějaký problém..
3 Ený Ený | Web | 19. května 2012 v 9:44 | Reagovat
Taky mě štvalo,že všude nepsali pořádně kolik gramů - jen hrnků:D
Tak jsem si to musela udělat podle sebe :D
Určitě to zkus,je to dokonalé!:)
4 fitness-girl fitness-girl | Web | 19. května 2012 v 9:55 | Reagovat
Taky to znám, sama jsem si tím prošla. Pak to nějak vymyzelo, ani skoro nevím jak. Zřejmě to u mě byly hlavně psychické problémy. Tak už jsem ráda, že je to pryč :)
5 El El | 19. května 2012 v 12:01 | Reagovat
Hm, já teda trpím ZP už několik let a žádná ze zde uvedených rad na mě nefunguje :-(
6 ... ... | 19. května 2012 v 21:33 | Reagovat
vím o čem píšeš, znám to, až moc dobře. Myslím si, že u sebe i znám přičinu/y, ale  přejídání se je velmi těžký soupeř
7 Lenny Lenny | Web | 20. května 2012 v 22:02 | Reagovat
pěkné recepty
 

1 komentář :

  1. Po přečtení tohoto článku se obávám že netrpím záchvatovitým přejídáním ale bulimií...přejím se ale vyzvracím to... :(

    OdpovědětVymazat