neděle 17. června 2012

Vláknina

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky sestává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.

Doporučený denní příjem
Americká potravní asociace doporučuje alespoň 20-35 g denně pro zdravého dospělého v závislosti na příjmu energie (např. strava s energetickou vydatností 8400 kJ by měla obsahovat 25 g vlákniny). Doporučení asociace pro dítě je, že počet gramů na den je číselně věk dítěte plus 5 (např. čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).Vláknina působí také jako "kartáč střev" - působí proti nemocem střev (rakovina…).
Britská potravní asociace doporučila alespoň 12-24 g vlákniny denně pro zdravého dospělého.
 
 Zdroje vlákniny

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:
  • luštěniny
  • oves, žito, ječmen
  • některé ovoce (především jablka a banány)
  • některá zelenina jako brokolice a mrkev
  • kořenová zelenina
  • brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
  • semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).
Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:
  • celozrnná jídla
  • otruby
  • ořechy a semena
  • zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer
  • slupky některých druhů ovoce a rajčat

Publikováno 5.5.2012


1 Sporty M. Sporty M. | Web | 5. května 2012 v 8:40 | Reagovat
super článek, jsem zase o něco chytreší :) ale myslím, že vlákniny přijímám dostatek :)

Žádné komentáře :

Okomentovat