Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá
pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé
látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky sestává vláknina z
neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin jako je
celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a
oligosacharidy.
Doporučený denní příjem
Americká
potravní asociace doporučuje alespoň 20-35 g denně pro zdravého
dospělého v závislosti na příjmu energie (např. strava s energetickou
vydatností 8400 kJ by měla obsahovat 25 g vlákniny). Doporučení asociace
pro dítě je, že počet gramů na den je číselně věk dítěte plus 5 (např.
čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).Vláknina působí také
jako "kartáč střev" - působí proti nemocem střev (rakovina…).
Britská potravní asociace doporučila alespoň 12-24 g vlákniny denně pro zdravého dospělého.
Zdroje vlákniny
Publikováno 5.5.2012
Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:
- luštěniny
- oves, žito, ječmen
- některé ovoce (především jablka a banány)
- některá zelenina jako brokolice a mrkev
- kořenová zelenina
- brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
- semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).
Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:
- celozrnná jídla
- otruby
- ořechy a semena
- zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer
- slupky některých druhů ovoce a rajčat
Publikováno 5.5.2012
Žádné komentáře :
Okomentovat