neděle 17. června 2012

Citrusy

O blahodárných účincích citrusů na zdraví nepochybuje nikdo. Jsou bohaté na vitamín C, to je všeobecně známé. Díky tomu podporují obranyschopnost organismu a jsou skvělé jako životabudič.

Existuje ale také hodně diet, které bájí o jejich blahodárných účincích. Tvrdí, že právě díky citrusům se můžeme snáze zbavit přebytečných kilogramů. Je tomu opravdu tak?

Jedna z často citovaných rad zní, že pokud chcete zhubnout, měli byste ráno na lačno vypít sklenici vody s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. "Voda s čerstvou citronovou šťávou nás zcela jistě povzbudí. Podporuje totiž po ránu zpomalený metabolismus, a to zejména díky stimulačnímu účinku vitaminu C," souhlasí Ivan Mach, poradce pro výživu.
Jak je to podle něj s citrusy a hubnutím? "Faktem je, že fytoflavonoidy a další látky antioxidační povahy z ovoce i zeleniny podporují celkový metabolismus - tedy látkovou přeměnu našeho organismu. A tím samozřejmě působí i na takzvané štěpení tuků," vysvětluje.
Pokud má ovoce samo o sobě nízký takzvaný glykemický index jako například grapefruit, pak jeho konzumace navíc přispívá k pomalému a efektivnímu vstřebávání sacharidů. "Takže nemůže docházet k jejich přeměně na tělesný tuk,"dodává Mach.
 
 Citrusy:
Pomeranč - Má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, draslík, stopové prvky a také pektin vhodný pro snížení cholesterolu.
Citron - Ovoce s vysokým obsahem vitamínu C, dále obsahuje draslík, železo, kyselinu listovou a vitamín B6.
Grapefruit - Kromě množství vitamínu C obsahuje vápník, flavonoidy, glykosid naringin, kyselinu galakturonickou i pektin, který též snižuje hladinu nebezpečných tuků v krvi.
Mandarinka - Bohatý zdroj vitamínu C, který obsabuje také pektin.
Limetka - Stejně jako citron obsahuje vitamíny B, C a minerální látky.
 
 
Publikováno 26.2.2012
 
 
1 Winnie Xox* Winnie Xox* | Web | 26. února 2012 v 10:18 | Reagovat
Já právě jsem taky spíš chodící typ:D
2 Lála Lála | Web | 26. února 2012 v 11:39 | Reagovat
Ta ricotta je tak zvláštně nasládlá... Na knackebrotech mi strašně chutná, ale nedá se moc jíst samostatně jako třeba cottage, aspoň já ji samotnou nemusím. Třeba proti Lučině má míň kalorií a tuku (140 kcal, 9 gramů tuku).
 

Žádné komentáře :

Okomentovat