Látky obsažené v ostrých přísadách s
tepelnými účinky způsobují oxidaci tukových tkání a také výrazně uspíší
trávení a to díky zrychlení metabolismu a zvýšené sekreci žaludečních
šťáv.
Vše je zásluhou
rostlinného alkaloidu kapsaicinu, který je obsažen právě v paprikách a
způsobuje jejich pálivost. Nalezneme ho tedy nejen v chilli papričkách,
ale i v paprikách jako takových a také například v pepři.
Vědci
z Kalifornie se zaměřili na chilli papričky a hubnutí právě kvůli tomu,
že při konzumaci velmi ostrého jídla se mnoho lidí orosí potem.
Polovině
zkoumaných lidí s nízkokalorickou dietou tedy podávali tablety s
kapsainem a druhé polovině pilulky s placebem. A byli doslova šokováni
výsledky.
Lidé, kteří
dostávali pilulky s kapsainem, totiž vydali až dvakrát tolik energie,
než ti, co dostávali placebo. Díky tomuto zjištění tedy vědci došli k
názoru, že pokud se lidé snaží zhubnout, neměli by se bránit pálivým
pokrmům. Spíše naopak.
Publikováno 16.2.2012
Žádné komentáře :
Okomentovat