Žlutá směs koření známá pod názvem kari je nejen výborným
dochucovadlem různých pokrmů, ale podle amerických vědců navíc dokáže
zastavit přibírání na váze.
Kari je směs až
pětadvaceti druhů různých koření, výraznou žlutou barvu a jedinečnou
chuť mu ve všech modifikacích dodává kurkuma, někdy zvaná jako japonský
šafrán. A právě kurkuma, používaná ve většině indických jídel, obsahuje
aktivní složku, která by mohla pomoci lidem v nekonečném boji s
nadváhou.
Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské
university v Bostonu dokazují, že jídlo, které obsahuje kurkumu, vede k
menšímu nabírání na váze než stejné jídlo s navlas stejnými
ingrediencemi, ale bez přídavku žlutého prášku. Podle amerických vědců
by tedy stačilo přisypat špetku kari koření do běžného jídla a člověk
přibere méně než obvykle.
Odborníci z Bostonu totiž zjistili, že kurkumin potlačuje nárůst
tukových buněk u myší a lidských buněčných kultur. Velmi efektní při
výzkumu bylo přidání kurkumy do pokrmu s vyšším obsahem tuku, což
dokazuje, že by žluté koření mohlo účinně bojovat proti obezitě. V praxi
to vypadá tak, že složka kurkumin zabraňuje formování nových krevních
cév, které napomáhají rozšiřovat tukovou tkáň a jsou příčinou
tloustnutí.
Je to také výborný antioxidant, má
vynikající protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. Hojně
je též používán v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a
zástavě menstruace, při poruchách zažívání a zevně se aplikuje jako
zásyp na různé lišeje a kožní poranění.
Dokonce funguje i jako
repelent proti mravencům. Vypadá to tedy, že ochutit si občas jídlo
exotickým kari kořením nemůže být na škodu.
Já
sama mám kari velice ráda a používala jsem ho i doteď, tedy do doby co
jsem zjistila tuto úžasnou vlastnost tohoto koření :-)... Kari recepty
mám na tomto blogu např. tyto - Šmakoun na kari s bramborem , Žluté kuře s fazolovými lusky , Kuřecí na kari s pórkem v tostille , Mandlová kuřecí prsíčka , Kari kuskus.
Publikováno 5.4.2012
ahoj zajímá tě kosmetika, nehty a zkrátka vše kolem celebrit a kosmetiky tak jukni na můj blog kde všechntyto věci nadeš Budu se těšit na tvou návštěvu
Kurkuma je úžasné koření. Stále více se o tom přesvědčuji. Naposledy jsem narazila na zajímavý článek na https://casnazdravi.cz/zdrave-potraviny/kurkuma/ a jsem ráda, že jsem ji začala používat při vaření. Mám pak takový lepší pocit, že je jídlo zdravější, když v něm je kurkuma a další bylinky :-) .
OdpovědětVymazat