neděle 17. června 2012

Chůze

O chůzi:
Chůze je nejpřirozenějším druhem pohybu a i když ji tak možná nevnímáte, je zároveň účinným cvičením. Odborníci se shodují na tom, že za novodobou epidemií obezity stojí i skutečnost, že lidí stále méně chodí. Kratší i delší vzdálenosti překonáváme za pomoci dopravních prostředků a chůze se dostává do pozadí. Přitom jde však o druh pohybu, který vás zbaví nadbytečných kilogramů, nestojí vás ani korunu, může ji provozovat kdokoli bez rozdílu věku a prakticky kdykoli.
Chůze pomáhá při spalování tuku. Stačí, pokud si udržíte stálé tempo při vhodné tepové frekvenci. Podle vědců vám stačí dvě a půl hodiny chůze týdně, abyste za rok zhubli průměrně sedm kilogramů. Dvě nezávislé studie zase analyzovaly vliv chůze na muže a ženy. Výsledky byly fascinující, protože u obou pohlaví došlo k výraznému zlepšení srdeční funkce.
K tomu, abyste se z následujících výhod mohli těšit, byste měli chůzí strávit minimálně dvacet minut denně.
Jestliže chcete efekt chůze maximalizovat, střídejte tři fáze chůze: Prvních deset minut byste měli věnovat zahřátí, proto by tempo mělo být pomalejší. Dalších patnáct minut držte rychlé tempo a v poslední fázi na pět minut tempo zvolněte, aby se váš puls zpomalil.

Moje zkušenost: Já osobně jsem procházkovo-tůrový typ, takže chůze je pro mne jako dělaná, každé ráno chodím minimálně 15 minut rychlejším tempem a minimálne obden (dle počasí) chodím pěšky z práce domů - cca 1 hodina rychlejším tempem. Jelikož kombinuji více druhů pohybu nevím za co vše vděčím chůzi, ale nemění to nic na tom, že s tím nepřestanu :-D....
 
 
Publikováno 6.4.2012
 
 
1 Sporty M. Sporty M. | Web | 6. dubna 2012 v 19:49 | Reagovat
jj tak to jsi stejný typ jak já, taky hodně a ráda chodím, je to fajn na celý den vyrazit na túru :)
2 mandeline mandeline | Web | 6. dubna 2012 v 20:13 | Reagovat
No to já zas hodně chodim ať se mi chce nebo nechce:-) Když se nad tim zamyslím, tak během všedního dne ujdu fakt dost, zato během víkendu si většinou válim šunky :-D Ale nějaká tůra nezní vůbec špatně:-)

5 komentářů :

  1. Každý ráno chodím běhat, střídám běh s rychlou chůzí. Tak snad se nějaký ubytek dostaví. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Chůze je pro člověka přirozený pohyb, takže jí mám taky velmi ráda. Hodně jsem si oblíbila i chození v zimě. Stačí si vzít kvalitní teplé rukavice a šlapete. Navíc ten pocit, kdy přijdete vymrzlí z venkkovní přírody a usednete s pěknou knihou ke krbu je fakt dokonalý a málo co se mu vyrovná. Snad jen o chvilku déle vyplavené endorfiny. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chůze je výborná věc, hlavně když člověk chodí někde v přírodě. To mám nejraději. :) Čas od času se se ženou takhle sbalíme a dáme třeba i několikadenní výšlap. Přespat se dá buď pod širákem nebo jsou u nás i dost rozšířená místa, kde se dá pohodlně kempovat. Jen se teda po takovém výletu většinou člověk vrátí domů a je úplně mrtvý. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Když je dobré počasí, tak třeba hodně ráda chodím pěšky do práce. Jak se ale teď oteplilo, tak jsem se hodně i vrátila k běhání. To mám fakt ráda. Snažím se chodit ráno, ale ne vždycky se mi to podaří. Navíc jsem teda zjistila, že bych potřebovala i nějaké lepší boty. Jedny dámské botasky adidas už mám ale vyhlídlé, tak si je asi po výplatě koupím.

    OdpovědětVymazat
  5. Já třeba asi před dvěma lety přestala jezdit do práce autem nebo dopravou a od té doby raději chodím pěšky. I přes zimu. Jestli to má nějaký vliv na mé hubnutí ale netuším. Možná ale ano. Myslím si ale, že mnohem větší vliv má v mém případě plavání. Od té doby, co doma máme přelivový bazén chodím plavat pravidelně a kila jdou dolů. :)

    OdpovědětVymazat